Japon biyolog ve bilim insanı Yoshinori Ohsumi orucun insan sağlığına iyi olduğunu bilimsel olarak ispat etti. Yoshinori Ohsumi bu alandaki çalışmalarıyla 2016 Nobel Tıp Ödülü kazandı.

Ohsumi, insan vücudunun aç kalınca zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçacıkları yok etme programını keşfetti.
Bu mekanizmaya otofaji ismini verdi.

1990'lı yılların başından itibaren otofajiyle ilgilenen Japon bilim adamı Yohsinori Ohsumi, bu keşfiyle 39. Nobel Ödülünü aldı.

Bu çalışmasında, oruç ile uzun süreli açlık esnasında beynimiz hummalı bir faaliyet gösterirken sağlıklı hücrelerde diğerlerini yok ederek vücut beslenmesine devam ettiğini bilimsel olarak ispatlıyor.

Ohsumi şöyle anlatıyor:

"3 günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması yeni akyuvar oluşumunu tetikliyor. Vücut bağışıklık sistemini tamamıyla yeniliyor. Bu konuda Müslümanların orucu adeta bir yenilenme programı olarak karşımıza çıkıyor.

Vücut stres altındayken, oruç tutarken ya da açlık sırasında çok fazla otofaji (hücrelerin kendini yeme durumu) oluyor. Hücre enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışıyor ve tabi ki ilk olarak çöpünü patojen bakterileri sindirerek temizlemeye başlıyor.

Otofaji sürecinde belli bir süreklilik olmaz ise, parkinson hastalığı, diyabet ve kanser hastalığı kaçınılmaz olabiliyor. Yılda bir ay kadar bir süre ara vermeden aç kalmanın harikulâde bir tasarım olduğunu söyleyebilirim. İslâmın hastalıkların tehlikesini otomatik olarak ortadan kaldıran bir sağlık programı var."

Bu sözleri duyunca Peygamberimizin "Oruç tut sıhhat bul" hadisi şerifi geliyor aklımıza. Aynı zamanda Allah Resulü ne söylemişse bir hikmeti vardır gözüyle bakmak ve bu düsturda yaşamak gerekir. Elin Japonu orucun faydasını bulurken bizdeki sapıklar oruca da bir kulp bulma peşinde.