Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson, başkent Riyad’ta bir araya geldi. Görüşmenin ardından Tillerson ile Cubeyr, Kral Selman Askeri Hava Üssü’nde basın toplantısı düzenledi.

Tillerson, Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi’nin Riyad’taki ilk toplantısına davet edildiği için mevkidaşına teşekkür etti.
Irak’ta DAİŞ’e karşı mücadelede sona doğru gelindiği için başta İranlı savaşçılar olmak üzere tüm yabancı savaşçıların ülkelerine dönmesi gerektiğini belirten Tillerson, DAİŞ’ten alınan bölgelerin kontrol altına alınması, komşularının yardımı ile Irak halkının tekrar ayağa kalkmasına fırsat verilmesi gerektiğini söyledi. Rex Tillerson göreve geldiğinden beri üçüncü kez Riyad’ı ziyaret ediyor.  Suudi Arabistan ile Irak arasında ABD desteğiyle Irak ve Suudi Arabistan Koordinasyon Konseyi oluşturuldu. Tillerson, “Kurtarılan bölgelerde Irak hükümetinin yeniden gücü ele geçirmesi ve yaşanabilir hale getirmesi, Arap ülkeleri ile gerçekleştirdiği bu gibi işbirlikleriyle mümkün olacaktır. Bu girişimler de Irak’ın Arap ülkeleri ile diyalog ve işbirliğini artıracaktır” dedi. Bilindiği üzere Türkiye ve Rusya bölgede yeni bir yapılanmaya gitmekte. Rusya Suudlar ile İran’ı barıştırmaya çalışırken Türkiye de bu iki ülke ile ilişkilerinin önceden olduğu gibi gerilmesine müsaade etmiyor. Uzun bir süredir bölgeyi daha küçük parçalara ayırmayı amaçlayan ABD, şimdi ise Arap milliyetçiliği kartını kullanarak Arap devletlerini Türkiye ve Rusya’ya karşı yeniden yanına almaya çalışıyor. Bu uğurda Barzani’yi çoktan sattılar bile; yarın bir gün Suriye’de de Esed’in meşruiyetini yeniden kabul edip Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler de dahil tüm grupları terörist ilan ederlerse hiç şaşırmamak lazım.