Selâm ile...
2018 senesini geride bıraktık. Hadiselerin baş döndürücü hâl aldığı demlerle ve yüksek gerilimle son buldu. Batı medeniyeti masallarda geçen Catoblepas canavarı gibi kendi uzuvlarını yemeye devam ederken, Müslümanlar da, artık çıkış yolu kalmadığını gördükçe daha da saldırganlaşan Batı’nın pençesi altında inlemeyi sürdürdü.
 
Materyalist ve hodbin anlayışın cemiyete sirayeti, ferdferd bütün bir insanlığı cinnetin eşiğine sürüklerken, her şeye tüketme arzusuyla yaklaşan ve kendisine ait olan bir şeye başkasının baktığını dahi gördüğünde canavarlaşan bu insan modeli, zaten hâkimiyeti kaybetme korkusuyla yaşayan siyasî güçleri daha da saldırganlaştırıyor. Siyasî güçler daha önceki krizlerin aksinedüzenlerini yenileyici adımlar atamıyor.
 
Dünyayı düz bir satıh olarak düşündüğümüzde, Güney Amerika’dan Çin’e kadar, toplumların protesto gösterileri yapıp isyan teşebbüslerinde bulunduğunu, devletlerin toplumları zapturapt altında tutabilmek için türlü yöntemlere tevessül ettiğini, emperyalistlerin kendi devletleri içerisindeki problemleri çözebilmek için kendisi dışındakilere saldırılarını devam ettirdiklerini görüyoruz. Global mücadelede her gün yeni bir cephe ortaya çıkıyor. Bu da dünyadaki gerginliği her geçen gün artırarak, yaşanacak patlamanın daha tesirli olma ihtimalini yükseltiyor.
 
2018 senesinin ortasında, İslâm âleminin 500 yıldır beklediği Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu uğradığı telegram suikasti neticesinde şehid olmadan evvel, Ölüm Odası B-Yedi’de hicrî 1440 tarihine işaret etmiş, biz de bu meseleyi kapağımıza taşıyarak “Hicrî 1400 Gergini: -Anadolu Ergini-” demiştik.
 
Dünyanın içinden geçtiği kaos sürecinin merkezindeki mekân ise tabiî ki İslâm coğrafyası; ve tüm gözler İslâm sancağının düştüğü ve tekrar kalkacağı mekân olan Anadolu’ya çevrilmiş vaziyette... Dost-düşman herkes, bilinçli veya bilinçsiz, mevzilenmiş beklemekte ve her şey bir kıvılcıma bakıyor.
 
Dünyanın içinde bulunduğu bu ahval çerçevesinde kapağımızda bu meseleyi değerlendirerek “Zemberek Boşalmak Üzere! Hicrî 1400 Gergini: Anadolu Ergini” manşetini attık. Kapak mevzumuzu “15. İslâm Asrında Önemli Bir Sene: Hicrî 1440” başlıklı yazısında işleyen Ömer Emre Akcebe, “Allah’tan başka galib yoktur; mesele bizim bu davanın neresinde olduğumuz ve ondan ne kadar nasiblenebildiğimizdir.” diyor.
 
Çakal Carlos (Salim Muhammed), “Türkiye’ye Amerikan Tuzağı” başlıklı yazısında Trump’ın kendi menfaatleri doğrultusunda almış olduğu Suriye’den çekilme kararının Türkiye’ye kurulmuş bir tuzağa dönüştüğünden bahsediyor.
 
Aynı mesele ile alâkalı olarak Prof. Dr. Hasan Köni ile bir röportaj gerçekleştirdik. Trump’ın ne yapmaya çalıştığını, İsrail’in tavrını ve Suriye’de neler olabileceğini konuştuğumuz röportajda Köni, “Ne ABD, Ne Rusya Türkiye’yi Kaybetmek İstemiyor” diyor.
 
Ardan Zentürk’ün Star Gazetesi’nin 31 Aralık 2018 tarihli nüshasında yayınlanan “Yalnız Ruhlar Yüzyılında Yaşamak” başlıklı yazısını ehemmiyetine binaen sizler için iktibas ediyoruz.
 
Kâzım Albay, geçtiğimiz hafta Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanından akademisyenlerin katılıp sunumlar yaptığı “Nizam’ül-Mülk Bin Yaşında Sempozyumu”ndan intibalarını anlatıyor.
Atilla Özdür, “Askeri Fabrikalar” başlıklı yazısında Türkiye Cumhuriyeti’ni üç safhaya ayırarak bizleri yakın tarihte bir tura çıkarıyor ve ardından özelleştirilen bazı fabrikalardan bahsediyor.
 
Fatih Turplu, “Komik, Şahsiyet ve Rupert Pupkin Hakkında” başlıklı yazısında komediyi çerçeveleyen sınırlar ile insanın trajik ve dramatik hâlini çerçeveleyen sınırların aynı noktada yer aldığını sinema üzerinden anlatıyor.
 
Kerim Bozdağ, “Yakın Tehlike” başlıklı yazısında FETÖ tuzağının yol açtığı hastalıkların hâlâ devam ettiğini ve bu durumun sahte kurtarıcılar elinde esarete yol açtığını belirtiyor.


Osman Temiz, “Gal Horozu Fransa’nın Modern Dünyaya Çaktığı Bir Kazık veya Obeliks: Rene Descartes”  başlıklı yazısıyla dergimizde.

Yunus Ekşi, “Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler Faizin Çarkı mı Oluyor?” başlıklı yazısında VDMK’nın ne olduğunu anlatıyor.
 
Dergimizde ayrıca sizler için derleyip yorumladığımız haberleri de bulabileceksiniz. Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle... Allah’a emanet olun!..