Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, eski Sırp komutan Ratko Mladic'e soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kanunlarını ihlalden müebbet hapis cezası verdi. Srebrenitsa'da 1995 yılında Sırp askerlerin yaptığı ve 8 binden fazla Boşnak erkeğin öldürüldüğü soykırımdan da ceza alan Bosna kasabı olarak bilinen Sırp General Ratko Mladic, iddianamedeki Srebrenitsa soykırımının yanı sıra sürgün, yok etmek, esir almak, öldürmek, sınır dışı etmek, insanlık dışı eylemler ve sivillere karşı hukuka karşı saldırılardan suçlu bulundu.

Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan mahkemede, Bosna'daki savaş boyunca Sırp askerlerin komutanlığını yapan Mladic'in karar duruşması yapıldı.

Mladic, duruşmada "insanlığa karşı suçlar", "soykırım" ve "savaş kanunlarını ihlal etmek" suçlarından müebbet hapse mahkûm edildi. Mladic, 11 maddelik iddianamede yer alan suçlamaların 10 tanesinden suçlu bulundu.
Kararın okunması sırasında "Bosna kasabı" Ratko Mladiç bağırmaya başlayınca yargıç, sanığın salondan çıkarılmasını istemişti. Yargıç kararın okunmasına ara vermişti. Yargıç, Mladiç'in mahkemeyle "işbirliği" yapmadığını da belirtmişti. Mladiç'in avukatı da, müvekilinin tansiyonunun yükseldiğini gerekçe göstererek kararın ertelenmesini talep etmişti.

Lahey'deki mahkeme Sırp komutan Mladiç'in savaş suçlarına iştirak ettiğini belirtti. Mahkeme, "Bosna kasabı" Mladiç'in Srebrenitsa'daki Boşnak Müslüman nüfusu yok etmeyi amaçladığını ifade etti.
Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa'da soykırım yapıldığına hükmetti. Yargıç Alphons Orie, "Srebrenitsa ve çevresinde 1995 yılında soykırım, zulüm, imha, cinayet ve insanlık dışı göçe zorlama gerçekleştirilmiştir" ifadelerini kullandı. Hollanda'nın Lahey kentinde kurulan Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mladiç davasının sonlanmasıyla birlikte bu yılın sonunda görevini tamamlayarak kapanacak. Mladiç hakkında verilecek hüküm, gelecek hafta açıklanacak temyiz kararları haricinde mahkemenin alacağı son karar olma niteliğini taşıyor.

Srebrenitsa'da 1995 yılında Sırp askerlerin yaptığı ve 8 binden fazla Boşnak erkeğin öldürüldüğü soykırımdan da ceza alan eski Sırp general, iddianamenin ilk maddesinde yer alan Kluc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica şehirlerinde de "soykırım" yapıldığı suçlamasından ceza almadı.

Mladic, iddianamedeki Srebrenitsa soykırımının yanı sıra sürgün, yok etmek, esir almak, öldürmek, sınır dışı etmek, insanlık dışı eylemler ve sivillere karşı hukuka karşı saldırılardan suçlu bulundu.
Duruşma öncesi çok sayıda Boşnak vatandaş, katliamda öldürülen yakınlarının fotoğraflarıyla mahkeme önünde bekledi. Bu sıralarda Sırbistan bayrağı taşıyan bir provokatör, gerginliğe neden oldu. Boşnak kurban yakınları, gencin elindeki bayrağı almaya çalıştı. Yaşanan kısa süreli arbedenin ardından olay yerine gelen bir polis, elinde bayrak bulunan genci bölgeden uzaklaştırdı.