Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez ülkelerinin ekonomik ve siyasi olarak dışladığı Katar, son iki yıldır Türkiye ekonomisinde çok konuşulan ülkelerin en başında geliyor... Son yıllarda dünyanın her yerine yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Katar’ın Türkiye ekonomisindeki payı hızla artış gösteriyor. Son iki ayda, kayıtlı verilere göre, 600 milyon dolarlık Katar sermayesi Türkiye’ye giriş yaptı.
Türkiye’ye yatırım yapan ülkeler arasında Katar yedinci sırada.

Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye, geçen yıl Katar’a 439 milyon dolar ihracat yaptı, Katar’dan 271 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Toplam dış ticaret hacmi ise 710 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bakanlık web sitesinde “Katar, Bakanlığımız tarafından 2016-2017 döneminde öncelikli ülkelerinden birisi olarak belirlenmiştir” ifadesi yer alıyor. İki ülke ayrıca mal ticaretini artırabilmek için Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmeleri yürütüyor.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) web sitesinde yer alan bilgiye göre Ağustos 2016’da kurulan fon halen yaklaşık 40 milyar ABD doları tutarında varlığı yönetiyor. TVF ilk ortak fonu Rusya ile arkasından Katar ile kurdu. Türkiye ayrıca krizin ardından Katar’a gıda ürünleri gönderdi.

Türkiye’den Katar’a Asker
Körfez krizinin ardından Türkiye, Katar’a asker gönderme kararı aldı. Katarlılar “bölgenin güvenliği için Türk askerleri Katar’a geliyor” dedi. Hemen akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar topraklarında Türk kuvvetlerinin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşmasını onayladı...

Katar’a 3 bin Türk Askeri
Ankara, Katar’ı en güvenilir Arap müttefiki olarak görüyor ve ekonominin yanısıra askeri yakınlaşma ve işbirliği de hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Şubat ayında Körfez ülkelerine yaptığı seyahat sırasında iki ülke arasında bu yıl içinde 2 milyar dolarlık savunma sanayi projeleri gerçekleştireceklerini açıklamıştı. Bu çerçevede Türkiye, Katar’a zırhlı araç, gece görüş sistemi, radar, insansız hava aracı ve telsiz satacak.

Türkiye’nin Katar’da mevcut 88 askerin görev yaptığı askeri üssün inşaat ve kapasite olarak büyümesi planlanıyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri, üsse 3 bin asker yerleştirileceğini ve Katar’ın savunma sanayi alanında Türkiye’den yararlanmak istediğini belirtiliyor.