Katar’ın İran ile ilişkileri ve ülkenin yasa dışı silahlı örgütlere destek verdiği iddiası üzerine Suudi Arabistan liderliğindeki birkaç ülke, Katar ile diplomatik ilişkileri kesti. Suud’un dışında bağları koparan ülkeler Bahreyn, Mısır, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Maldivler ve Moritanya. Ürdün ise diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdü.

Ani olarak ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde tırmanmaya devam eden bu kriz aslında başka bazı gelişmeleri perdelemeyi amaçlıyor. Dünya ve bölge Katar krizine kilitlenmişken, Rakka’da PYD ve DAİŞ anlaştı. Bölgeyi parçalara ayırırken kurulacak olan Kürt devleti için atılan adımlar sürüyor. Öte yandan yasadışı İsrail de fırsattan istifade Batı Şeria’da işgallerine devam ediyor, yine bin 800 konut inşasına onay verdiler. Çıbanbaşı İsrail bölgeyi yangın yerine çevirirken köşesine geçmiş ellerini ovuşturarak Müslümanların birbirini yemesini izliyor. Çünkü Ortadoğu’da Müslümanların tefrika edilmesi en çok da işgalci İsrail’in işine yarıyor. İslâm âlemindeki tefrikayı fırsat bilip Filistin’de zulümleri sürdürüyor. İsrail bundan tam elli sene evvel Kudüs’ü işgal etmişti, medyada bununla alâkalı haber dahi çıkmadı. Zira İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin, kendilerine “Arap ülkeleriyle radikal İslami teröre karşı iş birliği yapmak için büyük fırsat sunduğunu” söyledi. İsrail basınında yer alan haberlere göre, parlamentoda konuşan Liberman, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizi İsrail için de “büyük bir fırsat” olarak niteledi.

Kudüs Yarım Asırdır İşgal Altında
İşgalci İsrail, 50 yıl önce 5 Haziran günü Doğu Kudüs’ü işgal ederek bitmeyen bir kavganın da fitilini ateşledi. Müslümanlar “6 Gün Savaşı”nın başladığı 5 Haziran’ı “Yevmu’n Nekse” (Kayıp Günü) ismiyle hatırlıyor... Gazze’den 2005 yılında çekilen İsrail, o zamandan bu yana abluka altında tuttuğu bölgede insani kriz yaşanmasına yol açarken, doğrudan ilhak ederek başkenti ilan ettiği Doğu Kudüs ve askeri yönetim altında tuttuğu Batı Şeria’yı Yahudileştirme politikalarını da sürdürüyor.

Suriye’de yaşanan krizden yararlanan Siyonistler, iki yıl önce de işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’ni İsrail’e kattığını duyurdu. Müslümanlar ise hâlâ uyuyor. Dile kolay, tam elli yıl...

İşgalci İsrail’den Batı Şeria’da Yerleşim Yerlerine Onay: AB’den Uyarı
İşgalci İsrail geçtiğimiz hafta başında Batı Şeria’da bin 800’e yakın yeni Yahudi yerleşim yeri inşa etmeye karar verdiğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına devam edeceğine ilişkin kararına tepki gösterdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik ofisinden yapılan açıklamada, “İsrail hükümetinin bu hafta Batı Şeria’da binlerce yerleşim yeri inşa edeceğine ilişkin açıkladığı plan, iki devletli çözüme dayalı barış planını iyice zora sokar nitelikte” ifadeleri yer aldı.

İsrail’in yerleşim yerleri inşasına devam etmesinin, uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, AB’nin İsrail ve Filistin’e anlamlı diyalog çağrısında bulunarak iki devletli çözüm için gereken desteği vermeye hazır olduğu kaydedildi. ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Elçisi Nikki Haley, Kudüs ziyareti kapsamında yaptığı bir açıklamada, İsrail’in BM’de zorbalığa maruz kaldığını savundu.