Geçtiğimiz hafta yaşananların ardından Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Katar arasındaki kriz gitgide büyüyor. Dört ülkenin Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından Libya ve Yemen de Katar'la ilişkisini kestiğini açıkladı. Katar'ın, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'de Husilere karşı oluşturulan uluslararası koalisyondaki rolünün sona erdiği açıklandı. Katar ile hava ve deniz sahaları kapatıldı, Katarlı diplomatların iki gün, Katar vatandaşlarının 14 gün içinde ülkelerine dönmeleri istendi. Katar'dan yapılan ilk açıklamada Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, 'haksız şekilde alınmış bu karardan esef duyduklarını' belirtti.

Dört ülke, hava ve deniz sahalarını Katar'a kapatırken, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmaları da istendi.

Katar'ı terörist grupları desteklemekle suçlayan ülkelerden Suudi Arabistan'dan gelen açıklamada, 'Bu hareketin krallığın terörizm ve aşırılıktan korunması için gerekli bir adım olduğu' vurgulandı. Açıklamada ayrıca, "Tüm kardeş ülkelere aynısını yapma çağrısında bulunuyoruz." dendi.

Suudi Arabistan, Yemen'de sürmekte olan savaştan Katar askerlerini de çekti. Mısır da hava sahasını ve limanlarını Katar'a kapattı.

Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA, ülke ile sınırların kapandığını, kara, deniz ve hava bağlantılarının kesildiğini açıkladı. SPA, Suudi Arabistan'ın Yemen'de Katar ile yaptığı işbirliğinin, Katar'ın "El Kaide, DEAŞ ve isyancı militanlara" destek vermesi yüzünden sona erdiğini ifade etti.

Karşılıklı Uçuşlar Durduruldu
Arap ülkelerinin terörizme destek vermekle suçladıkları Katar ile diplomatik ilişkileri kesmesinin ardından, Abu Dabi ve Dubai havayolu şirketleri de Katar'a uçuşu durdurdu. Bunun karşılığında Katar Havayolları da Suudi Arabistan'a uçuşları durdurdu.