23 Şubat’ı 24 Şubat’a bağlayan gece İstanbul Beyazıt’ta bulunan Devlet Kütüphanesi’nde 7 saat süren “Kütüphanede Bir Gece” programı yoğun ilgi gördü.

İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, merhum Cahit Zarifoğlu’nun kızı Ayşe Zarifoğlu, Müzisyen Aykut Kuşkaya, Edebiyatçı Ali Ural, TV Programcısı Bekir Develi, Edebiyatçı Ahmet Mercan, TYB ve TÜRDEB yönetim kurulu üyesi Asım Gültekin’in konuşmacı olarak katıldığı programa ilgi yoğun ve samimi bir atmosferde geçti.

58 yıl önce Üstad Necip Fazıl’ın, 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası 24 Şubat’ta 5 yıl hapis cezası alışından hareketle bugünün seçildiğini ifade eden Asım Gültekin öncülüğünde gerçekleşen programda, sabah 06:00’ya kadar konuşmacı ve dinleyicilerin de katıldığı sohbetler, bazı sorulara doğru cevap verenlere kitap ve geçmişte çıkmış bazı hediye dergi sayıları hediye edildi. Aykut Kuşkaya’dan Üstad Necip Fazıl’a ait, Asaf Ekin’den ise son çıkan albümünden Cahit Zarifoğlu’na ait bestelenmiş şiirler dinlenirken, katılımcılar ikramsız bırakılmadı.

Üstad Necip Fazıl'dan Paylaşımlar
Çeşitli dergi temsilcilerinin de katıldığı gecede zaman zaman Üstad Necip Fazıl’dan hatıralar, şiirler, metinler okundu, düşünceler paylaşıldı. Merhum Cahit Zarifoğlu’nun, Üstad’ı anlatırken onun “Bir Adam Yaratmak” adlı eserinin Almanya’da bir tiyatroda sahneleceği hayaline yer verdiği yazısını okuyan Ayşe Zarifoğlu yanında, Divanyolu dergisi temsilcisi Muammer Erkul da, Üstad’a dair duygu ve düşüncelerine yer verdiği etkileyici bir yazı okudu. Erkul, Üstad’a dair hatırların da bir araya getirilmesi gerektiğini ifade ederken, Asım Gültekin, Üstad hakkında kitap yazmış, aralarında Salih Mirzabeyoğlu’nun da bulunduğu birçok ismin eserlerini tavsiye etti. Gültekin ayrıca Üstad’ın yeterince ilgi görmediği, eserlerinin dünya dillerine çevrilmesi gerektiği hatırlatmasında bulundu. Eğitimci Mahmut Balcı ise, kütüphanelerin test çalışmalarının işgali altından kurtarılması gerektiğini ifade etti.

İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz’ın ilerleyen tarihlerde de çeşitli etkinlikler tertipleneceğini bildirdiği programda sabahlayan katılımcılara, set halinde Büyükdoğu dergisi hediye edildi. 

Geceden bazı kareler






 
Haber: C. Dalkılıç