Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende çıkan yangın sonucu 301 madencinin şehit olduğu faciaya ilişkin çok çarpıcı yeni bilgiler ortaya çıktı.
 
Akit Gazetesi'nin edindiği bilgilere göre, facianın yaşandığı ocağın gaz ölçüm sensörleri ve kontrol sistemlerinin, FETÖ’cü bir ülke imamının iş ortağı ve arkadaşı olan bir işadamının şirketi tarafından kurulduğu ortaya çıktı.
 
Bilirkişi raporlarına göre de birçok sıkıntı gözlemlenen Soma’daki sistemleri kuran ismin, FETÖ’nün Mozambik İmamı Murat Kurt’la L. Afrika SA. ve L. Cimentos S.A. şirketlerinde resmi ortak olan; ayrıca FETÖ imamı Kurt’un yakın arkadaşı olduğu rapor edilen işadamı Sedat Yılmaz olduğu kaydedildi.
 
Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi üzerine üç profesör ve bir iş güvenliği uzmanı tarafından 5 Eylül 2014 tarihinde hazırlanan ilk bilirkişi raporunda, Sedat Yılmaz’ın Konspek Madencilik LTD. şirketi tarafından kurulan gaz ölçüm sistemlerine ilişkin, ‘cihazların kalibrasyon sorunları olduğu’, ‘birçok sensörün arızalı olması sebebiyle düzgün veriler üretmediği’, karbonmonoksit sensörlerinin doğru çalışmaması sebebiyle hava çıkış sensörlerinin de çalışmadığı gibi tespitlere yer verilmişti.