TSK'nın İdlib intikalinin planlanan ilk etabı tamamlandı. Bölgeye ulaşan istikham birlikleri, en hakim tepe konumundaki Bereket Dağı'nda üs kurma çalışmalarına başladı. Gece gündüz çalışan TSK'nın istihkam birlikleri, savunma için elverişli mevziler oluşturdu. Bu çalışmalar sürerken, bölgeye asker ve zırhlı araç sevkiyatı da devam etti. İdlib'in kuzey kırsalına konuşlanan Türk askerleri, Afrin ilçesindeki PKK/PYD'nin nöbet noktalarına 3 kilometre kadar yaklaştı.

Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü içerisinde yer alan Türk askerlerinin keşif faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından, Özel Kuvvetler'den (bordo bereliler) ve Komando'lardan (mavi bereliler) oluşan birlikler, zırhlı araçlar eşliğinde 12 Ekim'de sınır ötesine geçti. Mehmetçik, ilk etapta Atme üzerinden Salva, Darra İzah ve Bereket Dağı ile Anadan bölgelerine konuşlandı. Böylece planan intikalin ilk etabı tamamlandı. Birlikler, bölgede kendilerinin ve Özgür Suriye Ordusu'nun güvenliğini sağlayacak savunma mekanizmasını kuracak. PKK-PYD'nin yapması muhtemel sızmaları engellenecek. Bölgede Mehmetçiğin varlığını tehdit edecek unsurlar bertaraf edilecek. Bölgede, TSK'nın misyonuyla; "rejim ve muhalifler arasındaki ateşkesin etkinliğinin artırılması", "çatışmaların sona erdirilmesi", "insani yardımların ulaştırılması", "yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşünün sağlanması" ve "krizin barışçıl çözümü" için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlaması hedefleniyor. TSK öncülüğündeki çalışmaların ikinci etabında ise, rota güneye çevrilecek ve İdlib merkezi ile şehrin güneyine doğru geçiş başlayacak. Bu süreçte, Türkiye'nin farklı noktalarından bölgeye kaydırılan Jandarma Özel Harekat ve Piyade birliklerini de kapsayan özel birlikler intikali sürdürecek ve böylece bölge yaşanabilir bir alan haline getirilecek.

AK Parti MKYK üyesi, Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi, Türk askerlerinin İdlib'e intikalinin tamamlandığını belirtti. Cilvegözü Gümrük Kapısı'na gelen ve İdlib'e girecek Türk askerlerinin de bulunduğu tampon bölgede incelemeler yapan Şanverdi, burada yaptığı incelemeler hakkında gazetecilere şu açıklamaları yaptı:

"Astana'da yapılan görüşmeler çerçevesinde Türkiye olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmek üzere o bölgede çatışmasızlık bölgesi oluşturuldu. Bize belirlenen sınırlarda orada kendi görevlerimizi ifa edeceğiz. Şükürler olsun ki son derece başarılı bir şekilde intikal süreci gerçekleşti. Genel olarak intikalin dün gece itibarıyla tamamlandığını biliyorum. Elhamdülillah kazasız belasız Astana'da belirlenen noktalara yerleşmiş durumdalar. İhtiyaç hasıl olduğu sürece hem asker hem de ağır sevkiyatlarımız devam ediyor."