ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Barack Obama’nın Küba ile başlattığı normalleşme sürecini iptal ettiğini açıkladı.

Trump, ABD’de Kübalı göçmenlerin yoğunluklu olarak yaşadığı Miami’de yaptığı konuşmada, ABD’nin Küba politikasını değiştirdiklerini belirterek, “Derhal yürürlüğe girmek üzere, önceki ABD yönetiminin Küba ile yaptığı tek taraflı anlaşmayı iptal ediyorum.” dedi.

Trump, Obama yönetiminin, 2014’ün sonunda 50 yılı aşkın süredir diplomatik bağı bulunmayan ve ekonomik yaptırım uygulanan Küba ile aldığı ilişkileri normalleştirme kararının sadece Küba hükümetinin menfaatine olduğunu söyledi.

Anlaşmanın Küba ve Amerika halkının menfaatlerini göz önünde bulundurmadığını kaydeden Trump, “Küba’ya yapılan yatırımlar ve turizm, doğrudan askeriyeye kazanç sağlıyor. Rejim parayı alıyor ve piyasayı kontrolü altında tutuyor. Son (ABD) yönetiminin aldığı Başkanlık Kararnamesinin sonucunda Küba’da baskı, demokratik hareketlere ve barışa saldırı arttı.” ifadesini kullandı.

Küba’da yaşanan insan hakları ihlallerini takip ettiklerini belirten Trump, “Yakında özgür bir Küba’ya kavuşacağız.” diye konuştu.

Küba: Diyaloga Devam Etmeliyiz
Küba hükümeti ABD Başkanı Donald Trump’ın normalleşme sürecini sona erdirerek anlaşmayı tek taraflı olarak feshetmesinin ardından ‘düşmanca açıklamasını’ reddettiğini söyleyerek, ‘saygılı diyaloga’ devam etmeye istekli olduğunu belirtti.

Küba yine de ABD ile çeşitli mevzularda müzakere etmek istiyor. Küba hükümetinin resmi internet sitesinden açıklama yapıldı. Açıklamada, “Son iki sene gösterdi ki iki ülke medeni bir şekilde işbirliği yapıp bir arada yaşayabilir” ifadeleri kullanıldı. Anlaşılan ABD, Küba’dan istediği bir şeyi alamamış. Küba Amerika’ya istediğini verdiğinde, müzakereler tekrar başlayacaktır.