CIA’nın işkence raporu, “demokrasi ve insan hakları” havariliği yapan ABD’nin faşist ve işkenceci yüz ünü bir kez daha deşifre etti.

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) 11 Eylül sonrası “terör” şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair Senato İstihbarat Komitesi raporu açıklandı. Her bir satırı işkence ve kötü muamele ifadeleriyle dolu olan 6 bin sayfalık raporun 528 sayfalık özetinde, yakın dönem Amerikan “adaletine” dair de çarpıcı kanıtlar yer alıyor. Ortaya çıkan tablo, 2002-2008 yıllarını kapsayan ve dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un “Yönetimim hiçbir insana işkence yapmaz. İstihbarat servisimiz, Amerikan halkını teröristlerin saldırılarından korumak için çalışır” sözlerini tamamıyla yalanlıyor.

Mevcut ABD Başkanı Barack Obama’nın, “geçmişte yaşanmış bir olay olarak gördüğü” ve üstü kapalı savunduğu işkence yöntemleri, CIA’in insanlık dışı muamelelerde sınırı ne kadar aştığını gösteriyor. ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinin “tarihî gerçeklerin çarptırılması” olarak yorumladığı rapor, dünyada infiale yol açarken, yöntemleri savunan CIA Şefi John Brenan ise, Senato raporundaki iddiaların aksine yöntemlerin istihbarat sağlamak anlamında verimli olduğunu savundu. Bush’un yardımcısı Dick Cheney ise “Yöntemler, tümüyle ve nihaî olarak adildir” diyerek CIA’ye destek verdi. İnsan hakları örgütleriyse, ABD yönetimini raporun tamamını yayımlamaya çağırdı.

İşkenceye İsrail örnekli kılıf

İşkence programı hakkında çıkan rapora göre, CIA avukatlarının işkenceyi resmi yollarla haklı çıkarmak için İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından uygulanan kuralları kullandığı da açıklandı. CIA yetkileri tarafından hazırlanan taslak bildiride işkencenin “tehlikeyi engellemek için başka yol bulunmadığından kişilere ciddi ve ani fiziksel saldırıların engellenmesi amacıyla” uygulandığı iddia edildi.

Raporla ilgili konuşan George W. Bush, “Bizim için CIA’de çalışan kadın ve erkekler bir şanstır. Bunlar vatansever insanlardır. Rapor ne derse desin bu insanların ülkeye katkısını azaltacak bir şeyse doğruluktan uzaktır” dedi. ABD Başkanı Barack Obama ise selefi Cumhuriyetçi Bush’u işaret ederek, “CIA raporu gösteriyor ki, Bush döneminde uygulanan sorgulama yöntemleri ABD’nin dünyadaki itibarına zarar vermiştir” dedi.

Skandalla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kuruluşlar sorumlularının acilen cezalandırılmasını istedi. BM İnsan Hakları ve Terörle Mücadele Özel Raportörü Ben Emmerson ise “Raporda ortaya çıkarılan suçların sorumluları, yargı karşısına çıkarılmalı ve suçlarının ağırlığıyla orantılı cezalandırılmalı” dedi.

Tek suçlu skandalı ifşa eden CIA ajanı!

Şu ana kadar cezaya çarptırılan tek kişinin işkenceleri ifşa eden eski CIA görevlisi John Kiriakou olması, son raporla ilgili soruşturma bekleyenleri hayal kırıklığına uğratıyor. CIA ve destekçileri, işkencelerin Bush döneminde Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı’nın resmi kontrolüyle yapıldığını belirtip topu üst makamlara atarken, Adalet Bakanlığı’nın da konuyla ilgili daha fazla araştırma yapma planının olmadığı ifade edildi. 2009 yılında “katı sorgulama tekniklerini” yasaklayan ABD Başkanı Barack Obama’nın “Eski tartışmaları tekrar açmaktansa umarım bugün ortaya çıkan rapor bu teknikleri yaşandığı zamanda yani geride bırakmamıza yardımcı olur” ifadesi ise gelecekte bir yaptırım olmayacağının sinyali olarak görülüyor.

Diğer taraftan Obama, ilk kez başkan seçildiği 2008 seçimleri öncesi CIA’in Küba’daki işkence üssü Guantanamo’yu kapatma sözü vermişti. Ancak aradan geçen 6 yılda bu yönde bir adım atmadığı gibi işkenceyi kesintisiz sürdürdü.