Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Söz konusu karar ABD’ye Irak’taki vatandaşlarını ve çıkarlarını korumak için askeri seçenekleri hayata geçirme esnekliğini kazandıracak” ifadeleri yer aldı.

Pentagon, USS. George H. W. Bush adlı uçak gemisinin Basra Körfezi'ne gönderileceğini duyurdu.

Gemiye USS Philippine isimli güdümlü roket kruvazörü ve USS Truxtun muhrip gemisi eşlik edecek. Gemilerin Pazar gecesi geç saatlerde Basra Körfezi’ne ulaşması bekleniyor.

Obama temkinli konuşmuştu

ABD Başkanı Barack Obama, Cuma günü yaptığı açıklamada Irak’a asker göndermeyeceklerini, seçenekleri değerlendirmenin ise günler sürebileceğini söylemişti.

Obama, Irak liderlerinin aralarındaki mezhepsel sorunların üstesinden gelmedikleri ve uzlaşmaya varmadıkları müddetçe ABD’nin herhangi bir askeri eyleminin sorunu çözmeyeceğini kaydetti.

Obama, “Şunu açıkça belirtiyorum: Iraklıların, birlikte çalışmaya hazır olduklarına yönelik bize güvence verdiği siyasi bir planı olmadığı bir ortamda, ABD kendini bir askeri eylem içine sokmayacak” dedi.

Obama şöyle devam etti:

"IŞİD hem Iraklılar hem de Amerikalılar için potansiyel bir tehdittir. Bu bölgesel ve uzun sürecek olan bir sorundur. Dikkatli tercihlerde bulunmak zorundayız. IŞİD şu ana kadar Irak'tan yapılan petrol sevkiyatına henüz ciddi bir tehdit oluşturmadı. Ancak eğer petrol rafinerilerini kontrol altına alırlarsa Ortadoğu'daki diğer ülkeler yardım için üretimlerini artırmalılar. Bu hafta içerisinde istişare edilerek alınacak bir karardır."

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos ortamı, IŞİD’in Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve daha sonraki günlerde diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.