Bandırma Davası’nda yapılan 32 kişinin yeniden yargılanma talebi reddedildi. Bu mevzu ile alakalı neler söyleyebilirsiniz? 

Esas mahkeme 2011 yılında vermiş olduğu karar tamamen yok hükmünde bir karardır. Çünkü Türkiye’nin değişik yerlerinde verilen kararların çoğu ya zaman aşımına uğramıştır ya da beraatla sonuçlandı. Çoğu değil hemen hemen hepsi bu şekilde sonuçlandı. Bütün bunları göz önünde bulundurmadı karar veren hâkim…

Ayrıca, bu dosyada bulunan İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde iki kez yargılama yapıldı, dava zaman aşımına uğradı ve beraat kararı verildi. Bütün bunları göz önünde bulundurmadan mahkeme heyeti konuyla ilgili karar verdi. Ardından biz bu kararı Yargıtay’a götürdük. Yargıtay’ın 9. Ceza dairesi çok manidar bir şekilde 25 Aralık 2013 tarihinde onayladı, yani bu “ihanet ve intikam operasyonu” dediğimiz bu paralel operasyon neticesinde… Bir takım işler o zamana kadar hep usûlsüz ve hukuksuzdu zaten… Taleplerimiz şunlardı: Bir yeniden yargılanma, iki 6545 sayılı yasasında yapılan değişiklikle uyarlama, üç zaman aşımı nedeniyle düşme. Cumhuriyet Savcısı vermiş olduğu mütalaada bunlara değinmiyor bile. Mütalaada bunları değinmemenin hukukî gerekçeleri belirtilmiş olması gerekiyor bu da yok. Dilekçelerimiz okunmadan verilmiş bir karardır. Neden? Çünkü zaman aşımıyla düşme talebi hiçbir yerde değerlendirilmemiş. Yeniden yargılama için “gerekli şartların oluşmadığını” söylüyor. Bir duruşma açılsa ve Okan İşgör’ün ifadesi alınsa bu yeniden yargılama için yeter de artardı bile. Fakat bunların hiçbiri okunmadan, değerlendirilmeden dilekçe verildi. 


Cezaların düşmesi yeni yasaya uyarlanması dezavantaj olduğu için mi öyle bir şey yapılmadı yoksa hiç görmezden mi gelindi? 

Uyarlamaya gerekçe belirtmişler, dezavantaj olduğu için… Düşme ise hiç işlenmemiş ve hiçbir yerde geçmiyor. 


Noel Operasyonuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir karar alındı… Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’nun da içerisinde olduğu bu davada yeniden yargılama kabul edildi ve infazın devamına karar verildi… Bunların ikisini de paralel bir şekilde düşünebilir miyiz? 

Paralel bir şekilde değerlendirebiliriz… İntikam amaçlı verilmiş kararlardır. Bu kararların hiçbir hukukî gerekçeleri yoktur. Salih Mirzabeyoğlu hakkında infazın durdurulmaması noktasındaki karar ise hukuka aykırıdır. 


28 Şubat’ın ortaya çıkarmış davalar bunlar… Hükümet neden bir inisiyatif almıyor “cemaat”in insafına bırakılmış görünen tabloda… 

Bildiğim tek şey hukuka uygun değil, burada hukuk katlediliyor… Siyasî midir, bir cemaat tarafından mı yönetiliyor, bunu bilmiyorum. Burada net olan şey hukukun katledildiğidir… 


Geçtiğimiz günlerde Paralel hâkim ve savcılar hakkında bir suç duyurusunda bulundunuz onun akıbeti nedir? 

Biz böyle bir başvuruda bulunduk takip edilmedi… Kayırılıyor ve korunuyorlar.


HSYK seçimleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Meclis HSYK’nın yapısında bir değişikliğe gitmelidir. Paralelcilerden, örgütlerden, çetelerden temizlenmelidir.


Teşekkür ederiz.

Ben de teşekkür ederim.