Ayda 60 milyar euroluk tahvil alımlarına da pazartesi gününden itibaren başladı.
Avrupa Merkez Bankası (AMB), Euro Bölgesi için gösterge faiz oranını değiştirmedi. AMB Guvernörler Kurulu faiz oranını rekor düşüklükteki yüzde 0,05 seviyesinde bıraktı. Euro Bölgesi'nde düşük enflasyonla mücadele kapsamında AMB yetkilileri, faiz oranını eylül ayında rekor düşüklükteki seviyeye indirmişti.
25 üyeli AMB Guvernörler Kurulu'nun Lefkoşa'daki toplantısında refinansman oranının da yüzde 0,5 seviyesinde bırakılması kararlaştırıldı. Borçlanma oranı yüzde 0,2'de kalırken marjinal fonlama oranı yüzde 0,3'te bırakıldı.
Avrupa çıkış yolları arıyor
Diğer yandan AMB'nin devlet tahvili ve diğer değerli kâğıt alımına başlayacağı bildirildi. AMB Başkanı Mario Draghi, Lefkoşa'da yaptığı açıklamada, en az 2016 Eylül ayına kadar ayda 60 milyar euro hacminde kağıt alınmasının planlandığını belirtti. Avrupa, ekonomideki durgunluğu piyasaya sıcak para pompalayarak ortadan kaldırmayı düşünüyor; fakat bu da başka bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Enflasyonun artması ve alım gücünün düşmesi... Bu durum ekonomik darboğazda bunalan Avrupalının canını daha çok sıkabilir ve gelecekte yaşanacak bir sosyal patlamanın önünü iyiden iyiye açabilir.