Hristiyan çetelerin ve militanların artan saldırılarına uğrayan Müslümanlar için Orta Afrika Cumhuriyeti, dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri haline geldi. Başkent Bangui'de yaşamaya devam eden nadir Müslümanlardan, işadamı Muhammed Sallah, açıklamasında, ''Bangui'de yaşamak kabusa döndü'' ifadesini kullandı.

Sallah, Hristiyan çetelerin ne zaman saldıracağını bilmediğinden işe giderken ve dönerken sürekli korku içinde olduğunu belirtti. İşadamı geçen ay, Bangui'nin kenar mahallesi Lwakanga yakınından aracıyla geçtiği sırada, bölgeye bir Müslümanın gelmesini bekleyen 100'den fazla Hristiyanın saldırısından nasıl kurtulduğunu anlattı.

''Beni durdurmaya çalıştılar. Yolun bir kısmına barikat kurulmuştu'' diyen Sallah, hızlandığını ve böylece çetenin yolu kapattığı taşların üzerinden geçebildiğini söyledi. Öfkeli çetenin aracını taşa tuttuğunu belirten Sallah, ön camının kırıldığını ifade etti.

Müslümanları hedef alan saldırılar, Bangui'nin Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza'nın geçen ay geçici devlet başkanı seçilmesinden sonra arttı. Hristiyan kalabalık önceki gün Bangui'den kaçmak isteyen Çadlı Müslümanları taşıyan konvoya saldırmış, bir kişi hayatını kaybetmişti.

Afrika barış koruma gücü MISCA'nın sözcüsü Sandou Jean Pierre, yaptığı açıklamada, Gabongo bölgesindeki Hristiyan çetelerin Çadlıların rahatça ülkeden ayrılmasını istemediklerini belirtti. Jean Pierre, çetelerin kaçan Müslümanları öldürmekte kararlı olduğunu ancak Burundili barış gücü askerlerinin onlara eşlik ettiğini ve kalabalığı dağıttığını, böylece konvoyun ilerleyebildiğini söyledi.

Adının Hatice olduğunu belirten bir kadın da Bangui Havaalanı'nda, eşi ve 3 çocuğuyla Kamerun'a gitmeyi beklerken, ''Gördüklerimden sonra Bangui'ye ya da Orta Afrika Cumhuriyeti'ne tekrar geleceğimi sanmıyorum'' dedi. Göz yaşlarını tutamayan Hatice, bazı tanıdıklarının Hristiyan çetelerce linç edildiğini belirterek ''Burada doğmuş olsam da artık buraya ait değilim'' diye konuştu.