Avrupa’da Türkiye aleyhine propagandaya hız verildi. Önde gelen yayın organlarında çeşitli meseleler üzerinden Türkiye aleyhine propaganda yapılıyor.
İngiliz Financial Times gazetesi, geçtiğimiz Perşembe günü yayınladığı ekte Türkiye'nin artık güvenilir bir ülke olarak görülmediğini yazdı. Financial Times'ın uluslararası ilişkiler editörü David Gardner'ın kaleme aldığı ekteki yazısının başlığı ise şöyle: “Ankara artık güvenilir görülmüyor.”
David Gardner yazısından Türkiye’nin dört yıl önce Ortadoğu’da istikrarın temel taşı olarak görüldüğünü söylerken, kökleri siyasî İslâm’a dayanan pragmatik bir hükümetin yönetiminde NATO ittifakının bir üyesi olduğunu yazdı.
Diğer taraftan Economist Dergisi de son sayısındaki başyazısında “Türkler, soykırım kelimesi üzerinde tartışmaktansa Ermeniler ile ilişkilerini düzeltmeli” yorumunu yazarken, Guardian Gazetesi, Türkiye’nin Çanakkale Şavaşı’nın 100. yıl anma törenlerini 24 Nisan’da organize ederek, “Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümünü hor görmek” ile suçladı ve Türkiye’nin bu nedenle rezil olduğunu belirtti.
Avrupa İzin Vermeyecekmiş
Times gazetesi olaya farklı bir açı getirerek Papa ve Avrupa Parlamentosu’nun açıklamalarından sonra Ankara’da çok gizli bir üst düzey toplantı yapıldığını ve Türkiye’nin bu çıkışlara karşılık Ayasofya’yı camiye çevireceğini yazdı. Tom Coghlan imzalı haberde, Türkiye’de laik kesimin ve Batı ülkelerinin ise buna müsaade etmeyeceği belirtildi. Yazıda “Her geçen gün yaşam hakları ellerinden alınan Türkiye’nin çağdaş ve modern gençlerinin bu gerici anlayışa sahip çıkarak Ayasofya’nın cami yapılmasına karşı geleceği” ifadeleri kullanıldı. Coughlan, Ayasofya’nın camiye çevrilme isteğine Batı dünyasının da şiddetle karşı çıkacağını yazdı.
Bu haber ile beraber Batı’nın Ayasofya korkusunun ne denli yüksek olduğu ve Ayasofya’nın yeniden açılmasının Batı üzerinde nasıl bir psikolojik baskı oluşturacağı daha iyi görülmüştür. Batı Türkiye’deki gayrı meşru çocuklarından medet umuyor; galiba o medet umdukları, Müslümanlara senelerce zulmeden ve baskı altında tutan taifenin tükendiğini bile göremiyorlar. Ne Türkiye artık eski Türkiye, ne de dünya artık eski dünya! 

Ankara Müftüsü: “Papa'nın Bu Çıkışı, Sadece Ayasofya'nın İbadete Açılmasını Hızlandıracaktır”
           Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı, Kızılcahamam'da katıldığı bir toplantıda Papa'nın Ermeni meselesi ile alakalı açıklamalarını değerlendirdi. Türkiye'nin içeride ve dışarıda birçok düşmanının değişik yöntemlerle saldırılarına devam ettiğini ifade etti ve şunları söyledi:
           “Katolik dünyasının dinî lideri Papa’nın, Ermenilerin soykırıma uğradığına dair yaptığı açıklama son derece dikkat çekicidir. Dünyaya sevgi ve barış mesajlarını sürekli aktaran ve geçtiğimiz Kasım ayında ülkemize yaptığı ziyarette bu düşüncelerini devam ettiren Papa, tarihçilerin çözümlemesi gereken bir konuda oldukça acele ederek müteessif bir beyanatta bulunmuştur. Anadolu’da yüzyıl önce yaşanan ve sadece Ermenileri değil, Osmanlı tebasına mensup olanları da acılara boğan hadiselerin cereyan ettiği bilimsel olarak da ortaya çıkarılmış olmasına rağmen tek tarafın acıları üzerinden yapılan bu talihsiz açıklamalar, bu topraklarda yüzyıllardır gerçekleştirilen Haçlı hücumlarının modern bir rengini yansıtmaktadır. Doğrusu bu açıklama, sadece Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasını hızlandıracaktır, diye düşünüyorum.”