Her açıklamasıyla Müslümanların hislerine tercüman olan oturan Ömer Tuğrul İnançer Hoca, TBMM İnsan Kaynakları Başkanlığı davetiyle meclis personeline verdiği “Hazreti Mevlana’yı Anlamak” konulu konferansta Mustafa Kemal’in 1 Kasım 1928'de yaptığı 'Harf Devrimi' hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Konferansta Mevlevihanelerin patrikhane kadar haklarının korunmadığının söylenmesi üzerine İnançer, şu yorumları yaptı: “Çünkü Anayasa’ya aykırı. 1925 tarihli kanunun değiştirilmesinin teklif edilmesi dahi anayasaya aykırı. Böyle vatandaşa böyle kanun. Kaldır onu, anayasadan kaldır o maddeyi devirdiğimiz şeyleri dikelim, o zaman düzelir. İnkilap mı? İnkilap ne demek biliyor musunuz ‘Köpekleştirme’ demektir. Ancak inkılap dersek ‘Kalp etme’ diye bakacaksınız. Bu memlekette inkilap yapılmış. İskenderiye Kütüphanesi ve Bağdat Kütüphanesi dünyanın en büyük kütüphane cinayeti diye tarihe geçmiştir. Yalan. Dünyanın en büyük kütüphane cinayeti 1928’de Türkiye’de işlenmiştir. Bu mübarek Meclis’in çatısı altında söylüyorum. Ne dediğimi de biliyorum; ben hukukçuyum. Bir gecede bütün Türkiye’nin kitapları okunmaz hale gelmiştir. Kütüphaneler kapatılmıştır. Eğer yazı Latinize edilmekle adam olunaydı Japonlar o kargacık burgacık yazılarıyla bugüne gelemezdi.”
 İnançer Hoca’nın bu haklı açıklamasının ardından basın ve yayın organlarında karalama kampanyaları başlatıldı. İnançer hocayı bu açıklamaları sebebiyle destekliyoruz.
Devrin İnkılapçılarından: “Harf devriminin amacını, İsmet İnönü hatıratında açıklıyor... Devrimin temel gayelerinden biri yeni nesillere geçmişin kapılarını kapamak, Arap-İslâm dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı.” şerhini düşüyor ‘hatıralarım’ kitabına İsmet İnönü. Sadece bu tarihi belge bile İnançer hocanın ne kadar haklı olduğunun göstergesidir.