Çin İşgal altındakı Doğu Türkistan’in başkenti Urumçi’de 5 Temmuz 2009’da yaşanan katliamın yıldönümü nedeniyle Çin Konsolosluğu önünde toplanan kalabalık, protesto gösterisi düzenlendi.
Çin Konsolosluğu önünde toplanan Doğu Türkistan Özgürlük Platformu üyesi yaklaşık 600 kişi, Çin’in 2009 yılında Doğu Türkistan’ın Urumçi kentinde gerçekleştirdiği katliamları sloganlar atarak protesto etti. Gösteriye ayrıca Baran Dergisi Aylık Dergisi ve İBDA cephelerinden gönüldaşlar da katıldılar. Galatasaray klubü taraftar grubu UltrAslan da gösteriye destek verdi. Doğu Türkistan bayraklarının yanı sıra Başyücelik Devleti bayrakları da eylemde dalgalandırıldı.

Göstericiler, üzerinde “Bu Vahşete Hayır’ yazılı pankartlar taşıyarak ‘Bu Vahşete Seyirci Kalma, Çin Malı Alma’ şeklinde sloganlar attı. Konsolosluk binası önünde sık sık tekbir getiren grup daha sonra basın açıklaması yaptı.

’’ZALİM ÇİN İDARESİ’’
Doğu Türkistan Özgürlük Platformu adına açıklama yapan Ömer Kul, “26 Haziran 2013 Çarşamba günü sabah saatlerinde Doğu Türkistan’ın tarihi şehri Turfan’da bir grup Uygur genci ile işgalci Çin güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çin komünist partisi medya kuruluşu her zamanki gibi bu olayları çarpıtarak dünya kamuoyuna duyurdu. Olayın nedeni yaşananlar ve sonucu hakkında detaylı bilgi verilmezken ölen ve yaralananlar sayısı hakkında da tutarsız bilgilerle dünya kamuoyu yanıltıldı. Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türk halkını adeta nefes alamaz hale getirmek isteyen zalim Çin idaresi, bununla da yetinmeyerek insan hakları evrensel beyannamesine ve imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalara rağmen Çin’den getirdiği milyonlarca göçmeni ata vatanımıza yerleştirmeye devam etmektedir” dedi.

ÇİN’İN MÜDAHALESİNİ LANETLİYORUZ’’
Yaşanabilecek yeni katliamlardan da endişe duyduklarını ifade eden Kul, “Yaşanan soykırımın 4. yıldönümünde burada bulunduğumuz şuanda Çin bu yersiz ve orantısız askeri müdahalesini şiddetle lanetleniyoruz” diye konuştu.
Öte Grup, yapılan açıklamanın ardından konsolosluk önüne siyah çelenk bıraktıktan sonra buradan ayrıldı.