28 Şubat Darbesi'nin 15. yılı yaklaşıyor. Darbenin arka planını konuştuğum bazı duayen isimler, "Mahir Kaynak ile konuşmuşsun, 28 Şubat'ın arkasında, ABD-İsrail'in olduğunu söylemiş. Çok doğru" dedi.
 
TEL AVİV TEMASI

Ayrıca, Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı darbeden önce üç gün önce İsrail'de ne yapıyordu? Çevik Bir, 28 Şubat sonrası, Nisan ayında İsrail'de ne yapıyordu? sorularını tekrar gözden geçirmekte yarar var" yanıtını verdi. İsrail'in ayak izlerine işaret ettiler. Bu hatırlatma üzerine, 1997 gazetelerini gözden geçirdim. Olanlara bakınca, "Açık açık yapmışlar'' demekten kendimi alamadım. Org. Karadayı, İsrail Genelkurmay Başkanı Shakak'ın davetlisi olarak 24 Şubat 1997'de İsrail'e gidiyor, 27 Şubat'ta Türkiye'ye dönüyor. Ertesi gün, Türkiye tarihinin 9 saat süren en uzun MGK toplantılarında siyasal ve sosyal gelişmeleri belirlendi. Alınan kararlar siyasete müdahaleydi ve bu Türkiye tarihinde "Post-modern Darbe" olarak kayıtlara geçti. Karadayı Paşa darbe öncesi, 3 gün İsrail'de bulunuyor. Kimlerle ve ne konuşulmuş? Kapalı kapılar ardında ne planlanmış olabilir? Karadayı, Tel Aviv temaslarında, İsrail'in önde gelen gazetelerinden Ha'aretz'in sorularını yanıtlamış. 23 Şubat 1997 tarihli Milliyet bu ziyareti şöyle yansıtıyor: Karadayı, gazetelerin "RP lideri Erbakanbaşkanlığındaki hükümetin son dönemlerde İran ile geliştirdiği ilişkilere dayanarak yönelttiği 'know-how'ının üçüncü ülkelere transfer edilmesi konusunda endişelenmesi için bir neden var mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: İsrail endişe içinde olmamalı. Şu unutulmasın, Laiklik Türkiye'nin değişmez yapısıdır." Bu açıklamanın ne anlama geldiğini, 3 gün sonra 28 Şubat'ta toplanan MGK Toplantısı'yla Türkiye başta olmak üzere tüm dünya öğrenmiş olacaktı. "Post-modern Darbe"
 
ÇEVİK BİR DE GİTTİ

O dönemin güçlü Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Nisan 1997'de İsrail'i ziyaret ediyor. Bu ziyaretin amacının, Türkiye-İsrail ve ABD arasında gerçekleştirilecek ilk askeri tatbikat olduğu anlaşılıyor. Başbakan Erbakan tatbikat anlaşmasına imza atmıyor. TSK, baskıyı arttırıyor ve Erbakan 18 Haziran 1997'de Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Demirel'e istifa mektubunu sunmak zorunda bırakılıyor.
 
BAŞARDILAR

CIA Türkiye şefi Paul Henze, 10 Eylül 1980'de Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın kulağına eğildi, "Umarım Türkiye'de kontrolü kaçırmazsınız" dedi. Şahinkaya da, "Merak etmeyin" yanıtını verdi. İlginçtir Henze, 12 Eylül darbesini dönemin ABD Başkanı Carter'e "Bizim Çocuklar Başardı" diyerek müjdeledi

TAKVİM