Tahliye olanlar ilk olarak Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, ardından Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker...

Tutuklulukta üst sınırı 5 yıl olarak yasal düzenlemenin yapılmasının ardından Ergenekon Davasında tutuklu yargılanan sanıkların avukatları tahliye talebiyle mahkemeye başvurdu. Tahliyelerin gerçekleştiği süreç gün içinde şöyle gelişti:

Ancak geçtiğimiz hafta perşembe yürürlüğe giren yasayla Özel Yetkili Mahkemeler ve TMK 10. Maddesi ile Görevli mahkemeler kaldırılmıştı. Davaya bakan ve geçtiğimiz Ağustos ayında kararını veren ancak aradan geçen sürede gerekçeli kararını yazmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de bu kanunun yürürlüğe girmesiyle kaldırılmış oldu.

Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi sürpriz bir şekilde bu tahliye taleplerini değerlendirdi ve taleplere ilişkin ret kararı verdi. Mahkeme açıklamasıyla da bir hukuk tartışmasının fitilini ateşledi.

Kaldırılan mahkeme talebi reddetti

TBMM'de yapılan düzenleme ile kaldırılan ve Ergenekon Davasına bakan Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye talebinde bulunan 33 Ergenekon sanığının tahliye taleplerini reddetti. Tahliye talebinde bulunan sanıklar şunlardı:

İŞTE TAHLİYE TALEBİNDE BULUNANLAR

Mustafa Levent Göktaş, Mehmet Fikri Karadağ, Özkan Kurt, Ulaş Özel, İsmail Sağır, Mehmet Demirtaş, Hasan Ataman Yıldırım, Levent Ersöz, Muzaffer Tekin, Sedat Peker, Boğaç Kaan Murathan, Semih Tufan Gülaltay, Veli Küçük, Fikret Emek, Kemal Kerinçsiz, Serdar Öztürk, Yalçın Küçük, Aykut Metin Şükre, Ergün Poyraz, İbrahim Şahin, Kemal Aydın, Doğu Perinçek, Mehmet Bedri Gültekin, Turhan Özlü, Erkan Önsel, Hikmet Çiçek, Mehmet Deniz Yıldırım, Hasan Atilla Uğur, Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu, Memet Zekeriya Öztürk, İsmail Yıldız, Oktay Yıldırım, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Korgeneral Mehmet Eröz, Alparslan Arslan.