İngiliz şirketi Migros'a bağlı Macrocenter'larda domuz eti satılmasına STK'lardan ve kamuoyundan tepki yağıyor. Dünya Helal Birliği, Tarım Bakanlığı'nı harekete geçmeye çağırırken, et ve et ürünü satıcıları, medya aracılığı ile boykot çağrısı yapılmasını istedi.
Akit’e konuşan Dünya Helal Birliği (DHB) Başkanı Ahmet Gelir, Domuz eti ve türevlerinin satışının sadece iki marketin yaptığı iş olmadığını, meselenin aslının bazı kurum ve kuruluşlara verilen tavizlerden geldiğini söyledi. Domuz etinin insanlarımıza gizliden gizliye yedirildiğini ifade eden Gelir, “Biz helal sertifikası için mücadele ettiğimiz zaman önümüze çıkan müsteşarlar, müşavirler, profesörler bunu göre göre şimdiye kadar niçin bir açıklama yapmadılar? Domuz etinin nerede ve nasıl tüketildiğinin hepsini biliyoruz. Bizim gibi Müslüman bir toplumda, böyle bir şeyin olması kabul edilemez bir durumdur. Bazıları adeta genlerimizle oynuyor.
Domuz ürünlerinin sadece yiyeceklerimizde değil giydiğimiz elbiselerde bile kullanıldığını vurgulayan Gelir, bu işin peşini bırakmayacaklarını, bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi. Ahmet Gelir, “Ülkemizde bu konuya çok hassas bakılıyor. Alkolün haram olduğunu bile bile kullanan, açıkça yanlış yapan kimseler bile domuz konusunda çok dikkatli davranıyor. Dinimizde haram olan domuz etini marketlerde açıkça satmak küstahlık ve haddini bilmemezliktir; Müslüman toplumu yok saymaktır. Bu durum insanların inançlarına hakaret edip dalga geçmektir. Tavizlerin geldiği son noktadır.”
Helal konusunda çalışma yapan bir kurum olarak domuz eti noktasında, sadece kesimhanelerde değil laboratuarlarda da inceleme yapacaklarını söyleyen Gelir, “Bu işi yapanlar Müslümanlık değerini hiç bilmeyen pervasız kişilerdir. Bunlar domuz etini helal et diye insanlarımıza yediriyorlar. Öyle bir hile yapılıyor ki, domuz etini bazı yöntemlerle aynı öbür etin kıvamına getirip pazarlıyorlar. Bunun önüne geçmek neredeyse imkânsız.”
“DOMUZLARIN HEPSİ BURADA TÜKETİLİYOR”
Ülkemizde domuz üretiminin turizm amaçlı yapıldığının yalan olduğunu söyleyen Gelir, bizi hep bu yalanla oyaladıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Ülkemizde üretilen domuzların hepsi burada kesilip burada tüketiliyor. Ayrıca bu iş sadece iki-üç marketle de sınırlı değil. Türkiye’nin dört bir yanında olan domuz çiftlikleri ne amaçla kurulmuş? Bunu bize izah etsinler. Bu çiftlikler madem turizm amaçlı, neden her tarafta domuz çiftlikleri var? Domuzda yağ çok olduğu için bu yağı etle satmayıp sucuk ve sosis gibi ürünlerde kullanıyorlar. Bunu katkı maddesi olarak bazı ürünlerde gizli olarak kullanmaktadırlar. Bunlar böyle yaparak haksız rekabete yol açıyorlar, vatandaşı kandırıyorlar.”