ABD Kongresi’nin 88 üyesi geçtiğimiz günlerde Kerry’ye gönderdiği mektupta, “Türkiye’de son dönemde Türk medyası mensuplarına yönelik gözaltılardan derin kaygı duyduklarını” belirterek, Kerry’nin Türk yetkililerle konuyu görüşmesini istemişti. Bu bağışlar, paralel çetenin, söz konusu mektubu, Türkiye’de tehdit ve şantajla ‘himmet’ adı altında elde ettiği haraçları kullanarak hazırlattığını gösteriyor.

Çete, dilekçedeki 88 ismin 40’ına hem ‘seçim bağışı’ adı altında 470 bin dolar himmet ulaştırdı hem de Türkiye seyahatlerinde tur hizmeti sundu.

Ajan Yapılanma ağı deşifre oluyor

Başında ABD’nin Pensilvanya Eyaleti’nde yaşayan Fetullah Gülen’in bulunduğu Paralel Çete'nin küresel organizasyonu, Ülke İmamları ile yönetiliyor. Küresel bir network ağı gibi çalışan örgüt, 160 ülkede 2 bin 600 eğitim kurumunu yönetiyor. İmamlar, yaşantılarını ise esnaf ve iş adamlarından toplanan himmetlerle sürdürüyor. Sistem ise şu plan dâhilinde yürütülüyor:

- Önce ülke yöneticilerinin ve bürokratlarının çocukları burs verilerek Türkiye’de üniversiteye sokuluyor.

- Ülke İmamları TUSKON ile iş adamlarını ilgili ülkelere götürüp iş bağlıyor. Ardından kendilerine yasal kılıf ediniyor.

- Türkiye’de himmetlerle toplanan paralar, 17-25 Aralık Darbe girişiminde deşifre olan imamların, Ülke İmamları tarafından sağlanan lüks yaşamını da finanse ediyor.

- Deşifre olan imamlardan Mütevelli Heyeti’nden Mustafa Özcan’ın, Kazakistan’daki 37 bin 500 TL’lik kirası bu himmetlerden karşılanıyor.

İşte “Fuat Avni”

Paralel çeteye yönelik her operasyonu önceden sızdıran Twitter köstebeği ‘fuatavni’ yakayı ele verdi. Emniyetin şifresini kullanan, rüşvet ve rütbe dağıtan, yazışmalarda kendi ismini deşifre eden Pensilvanya tetikçisinin ‘Eski polis, Taraf yazarı Emre Uslu’ olduğu delilleriyle ortaya çıktı.

17 Aralık Darbe girişiminin başarısız olması üzerine Nisan 2014’te yurt dışına kaçan Emre Uslu’nun, takibe takılmamak için emniyetteki paralel ve rüşvetçi polislerle direkt mesaj (DM) ile irtibat kurduğu kaydedildi. Operasyon bilgilerini sızdıran polislerin banka hesaplarına Pensilvanya’nın ödülü olarak 50 ila 100 bin dolar arasında para yatırdığı da tespit edildi. Görüşmelerde bir emniyet müdürüne ise 470 bin dolar rüşvet aktarıldığı kaydedildi. Kirli görüşmelerde Emre Uslu’nun, diyaloga geçtiği kritik görevlerdeki polislere, Fetullah Gülen’in duyduğu memnuniyeti aktardığı, yaptıkları hizmet karşılığında Fetullah Gülen’in polisleri paraya boğup, üst düzey rütbe vereceği vaadinde bulunduğu anlaşılıyor.

17 Polis tutuklandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafında paralel çete iddialarına ilişkin 'Yasadışı dinleme' soruşturma kapsamında 8 Şubat'ta gözaltına alınan 21 polisten 17'si tutuklandı. Tutuklanan polisler Metris Cezaevine sevk edildi.