Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) adli ve idari yargıda bazı mahkemelerin hâkimleri değiştirilirken, İstanbul'da 7, İzmir'de 3, Diyarbakır'da 2, Ankara, Adana, Kayseri, Konya ve Mersin'de 1'er olmak üzere toplam 17 yeni sulh ceza hâkimliği kuruldu. Kararname kapsamında, "Futbolda şike" ve "Çarşı grubunun yargılandığı Gezi Parkı" davaları gibi önemli davalara bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Metin Tamirci ile üye hakim Fatma Altun Şahin'in görev yerleri değiştirildi. Tamirci, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı, Şahin ise İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi olarak atandı. 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na ise İstanbul 11. Asliye Ceza Hâkimi Ahmet Civelek atandı. Hrant Dink cinayeti davasında İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tevfik Güngören'in yerine ise İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nden ayrılan Ahmet Tokat getirildi.

HSYK eski 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, İstanbul Anadolu 3. İş Mahkemesi'nde, HSYK eski 2. Daire Başkanı Nesibe Özer Küçükçekmece 1. Çocuk Mahkemesi'nde, HSYK eski üyeleri Ahmet Kaya Ankara Batı 3. Tüketici Hakimliği'nde, Teoman Gökçe ise Ankara Batı İcra Hakimliği'nde görevlendirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" diye tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili davaya bakan Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına Ankara Hakimi Namık Özdemir getirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın da aralarında bulunduğu 18 polisin yargılandığı "usulsüz dinleme" davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na, 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hüseyin Karamanoğlu yetkilendirildi. 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na Ankara Hakimi Musa Yeşil görevlendirildi. Ankara Hakimi Selfet Giray, MİT ve Emniyet'in dinleme taleplerini karara bağlayan 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu.

Anayasa Mahkemesi’nin Yeni Başkanı Zühtü Arslan Oldu

Anayasa Mahkemesi'ndeki başkanlık seçimi sona erdi. Haşim Kılıç'tan boşalacak olan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na AK Parti'nin desteklediği aday Zühtü Arslan seçildi. Arslan seçimlerde 17 üyeden 11'inin oyunu aldı. Diğer aday Başkanvekili Serruh Kaleli ise 6 oy aldı. 

2009-2012 yılları arası Polis Akademisi Başkanı olan Arslan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2012 yılında YÖK kontenjanından AYM üyeliğine seçildi. Akademisyenliği döneminde AYM'nin "367 kararına" tepki gösteren isimlerden biri olan Arslan, AK Parti'nin "sivil Anayasa" taslağı çalışmalarında da yer aldı.

Anayasa Mahkemesi'nin yeni Başkanı Zühtü Arslan Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyeliği sırasında AK Parti'nin kapatılması ile ilgili davayı kabul eden Anayasa Mahkemesini topa tutmuştu.