Kendilerine yönelik baskılara tepki gösteren ve şiddet olaylarını protesto eden Uygur Türklerinin üzerine polis ateş açtı. Urumçi sokakları kan gölüne döndü. Yürüyüşe engel olmak isteyen Çin polisinin göstericilere karşı şiddet kullanması üzerine kargaşa yaşandı. Olaylar büyüyüp kısa sürede tüm şehre yayıldı. Göstericileri dağıtmak için Çin polisinin kullandığı su panzerleri ve tanklarının altında protestocuların ezildiği açıklanırken sokaklardaki yangında da ölenlerin olduğu kaydedildi.

ÇİN KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE 'URUMÇİ' PROTESTOSU

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği, 5 Temmuz 2009'da Doğu Türkistan'da yaşanan olayların 5. yıl dönümünde Çin Konsolosluğu önünde protesto eylemi gerçekleştirdi, Çin bayrağı yakıldı.

Grup adına basın açıklaması yapan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan “Urumçi Katliamı'nın üzerinden 5 sene geçti. Bu zaman zarfı içinde Çin'in, Uygurlara yönelik politikalarında değişen bir şey olmadı. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki iç kargaşalar ve savaşları fırsat olarak değerlendiren Çin, Doğu Türkistan'da Uygurlara yönelik başlattığı silahı baskın ve operasyonlarına, dini ibadetler ve kültürel sembollerin yasaklanması gibi icraatlarına giderek artan bir şekilde devam etmektedir" dedi.