Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ise Suriye'den Türkiye'ye geçen herkesin kayıt altına alındığını söyledi. 'Net sayımız 130 bin civarında, hatta 130 bini aşmış bir sayıdan bahsedebiliriz' diyen Kurtulmuş, 'Ama yüz binlerle ifade edilecek bir göç dalgası muhtemeldir. Bu muhtemel dalgaya karşı hazırlıklı olduğumuzu ifade etmek isterim' dedi.

Türkiye'nin, dünyada hiçbir ülkenin başaramayacağını başardığını söyleyen Kurtulmuş, 24 saat bile dolmadan, bir kişinin burnu bile kanamadan 70 bin kişinin içeriye alınıp, ilgili yerlere nakledilmesinin kolay bir iş olmadığını vurguladı. 'Özellikle uyarmak istediğim hususlardan birisi de, hiç kimse Suriye'den, Kobani'den gelen Kürt kardeşlerimiz üzerinden siyasi bir şov yapmaya kalkmasın' diyen Kurtulmuş, kimsenin bölgedeki yardım faaliyetlerini zorlaştıracak herhangi bir eylemlilik içerisinde olmaması gerektiğini hatırlattı. 

Türkiye kimsenin yapamadığını yapıyor, gerçekten Müslüman kardeşlerimize kucak açmamız güzel bir gelişme; lakin unutulmaması ve dikkat edilmesi gereken bu kardeşlerimizin sınırdan geçtikten sonra perişan hale gelmemesi… Bugün başta İstanbul olmak üzere bir çok şehirde Suriyeli mültecilerin ne halde olduğunu görüyoruz.