Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah üyelerini hedef alan bombalı saldırıyı kendisini 313 tugayları ismiyle adlandıran bir grup üstlendi. Grup, El Kaide’nin Afganistan ve Pakistan’da eylemler yapan bir birimiyle aynı adı taşıyor olsa da aynı grup olup olmadığı bilinmiyor. Grup, Hizbullah’ın bölgesi olarak bilinen ve 50’den fazla kişinin yaralanmasına sebep olan saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

Grup, “İran’ın Lübnan Partisi” ve Suriye savaşının Esed rejimi tarafında yer alan müdahilleri olarak gördüğü Hizbullah’ı bomba yüklü araçla patlatmıştı. CIA Analiz sitesi SITE, Suriye’de konuşlandığını söylediği 313 tugaylarının Hassan Nasrallah’ın askerlerinin Humus’ta yaptıklarının bir karşılığı olarak bu eylemi yaptığını söyledi.

313 Tugayları Grubu, Hizbullah’ın Suriye’deki faaliyetlerine son vermemesi durumunda yeni eylemler yapacağını da duyurdu. Hizbullah ise daha önceden Beşar Esedle birlikte savaşması için 12.000 üyesini Suriye’ye göndermişti. Öte yandan Hizbullah, Kusayr’daki katliamlarda Esed güçlerinin öncelikli yardımcısı olarak değerlendiriliyor. 

313 Tugayları, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdiler: “ İran’ın Lübnan Partisi’ni Lübnan’da toplandıkları her yerde vuracağız ve bu terörist grubun dünyanın hiçbir yerinde peşini bırakmayacağız; ta ki onlar Suriye halkının kanını akıtmaktan vazgeçinceye kadar.”
313 Kim? 313. Tugay isimli elit birlik İlyas Keşmiri tarafından kuruldu. İlyas Keşmiri Hindistan Mumbai saldırıları da dahil bir çok kompleks saldırıyı organize eden kişi.Genellikle üniversite mezunlarından oluşan Keşmiri grubu organize saldırıların arkasındaki birlik.. El Kaide'nin en sofistike eylemlerinin mimarlarından biri olarak tabımlanan İlyas Keşmiri geçtiğimiz ay bir ABD insansız uçak saldırısında yaşamını yitirmişti.