Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başstratejisti Aleksander Dugin, Ortadoğu’daki son gelişmeleri ve Türkiye’nin bölge politikalarındaki önemini verdiği röportajla Star gazetesine değerlendirdi. Dugin'in değerlendirmelerinde öne çıkanlar:

"Kürt devleti kurulursa ABD’nin eline bırakılmamalı. Onlar bunu bölgeyi karıştırmak için istiyorlar. Herhangi bir grubu ABD’nin eline teslim etmek daha fazla kana sebep olacaktır."

"Ankara için sorun terör grupları, yani PYD ve PKK. Özellikle bu dönemde ABD daha çok PYD’ye odaklandı. Suriye’nin kuzeyinde altı tane askeri üsleri var, Rusya’nın veya Türkiye’nin söz sahibi olmasını istemiyorlar." "Kürtler bölgede devlet sahibi olmak istiyor. ABD de bu isteği kendi çıkarları için kullanıyor." "Kürtler kimliklerini bilmiyorlar. Türkiye onlara bir kimlik, görev sunabilir. Ortadoğu’da bunu yapabilecek tek güç Cumhurbaşkanı Erdoğan. Fakat farklı ideolojilerin çatışması nedeniyle bu potansiyelini ortaya çıkaramıyor."

Bu esnada gazeteciler yerinde bir soru soruyorlar Dugin'e "ABD Suriye’de PYD’yi kullanıyor dediniz. Moskova da PYD’ye olan ilgisini esirgemedi. Afrin’de hala Rus bayrakları dalgalanıyor. Rusya’nın bölgede PYD’ye yönelik stratejisi nedir? ABD’den farkınız nedir bu anlamda?" Dugin ise şöyle yanıtlıyor: "Rusya’nın pozisyonu Suriye’deki tüm grupları bir arada tutmak. Rusya’nın PYD’yi Türkiye’ye karşı kullanma niyeti ve amacı yok. Türk stratejisini anlıyoruz ama Kürtleri ABD’nin eline bırakamayız. ABD hem Türkiye’ye hem de Esad’a karşı PYD’yi kullanıyor."

İran öncülüğündeki Şia mezalimine dair sorulan soruya ise Şia'nın Ruslar'ın emrinde olduğunu belirterek ve Şia'yı öve öve bitiremeyerek şöyle yanıt veriyor: "Bence Şiiler, Avrasyacılığın jeopolitik bir kolu. Şia sadece bir inancı temsil etmiyor. Biz, onları bir müttefik olarak görüyoruz. Vahabi ve selefilere karşı güçlü bir müttefik. Klasik Sünni İslamla vahabi-selefilik arasında büyük bir fark var. Çünkü bu aşırıcı düşünceler Şia’yı inkâr ediyor, tıpkı Sufi İslam gibi ona da karşı." "Bence Sünni İslam’a  odaklanmalıyız. Çünkü selefilik içine sızmaya çalışıyor. Arap milliyetçiliğini kullanıyorlar. Geleneksel Sünni İslam’ı değiştirerek selefiliği yerine ikame ediyorlar."

15 Temmuz darbe girişimi hakkında ise: "Erbil’deyken çok ilginç bir şey öğrendim. O sırada PKK’nın hazırlıklarını tamamladığını söylediler. Önceden darbe haberini ABD’den almışlar ve Türkiye’de yönetimin değişmesiyle hemen ayaklanacakları bir senaryo geliştirmişler. Darbenin başarılı olduğunu ve Erdoğan’ın gittiğini düşünün. Darbe, PKK’nın da içerisinde bulunduğu bir ABD senaryosuydu." "Darbe girişimi Türk devletini yıkmak istiyordu. Türkiye’nin bölünme projesinin bir ayağıydı. Tıpkı Irak’taki gibi. Belki ardından bir işgal gelecekti. Bir yanda DEAŞ diğer taraftan da PKK’nın saldırdığı parçalanmış bir Türkiye. Libya’ya Irak’a Afganistan’a bakın." "Bu saatten sonra küreselcilerin Türkiye hakkında olumlu bir senaryosunun olması mümkün değil. Erdoğan FETÖ’yü temizledikten sonra CIA yeni araç bulmak durumunda. İntikam isteyecektir." "Trump Amerikası farklı bir konumda. Trump da izole edilmiş. O diğerleri gibi küreselci biri değil, Erdoğan’la düşmanları aynı. Bunun farkına Trump da varacaktır." "Atlantikçi yerleşikler ya da derin Amerika, Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak için çalışmaya devam edecek. Bundan sonra Erdoğan’a karşı DEAŞ ve PKK kartlarını kullanacaklar. Elbette Erdoğan referandumu kazandıktan sonra eli güçlendi. Bu Türkiye için bir şans. Sonuç Türkiye’nin yararına." "Atlantikçiler, yani küreselciler, Türkiye’deki siyasi ayrışmaları da kaşıyacaktır. Erdoğan’ın reformlarına karşı çıkanlara oynayacaklardır. Atlantikçi ağ, NATO üyesi bağımlı bir Türkiye istiyor. Bugün Erdoğan’lı Türkiye hiç olmadığı kadar özgür. Türk halkı artık yeni bir kimliğe sahip."

Andrey Karlov cinayeti hakkında sorulan soruya ise şöyle cevap verdi: "Üzücü bir olaydı ancak Erdoğan ve Rusya’yı hedef aldığını biliyorduk. Çünkü bu sefer Erdoğan ve Putin durumu anladı. Rus uçağının düşürüldüğü zamanki hataya düşülmedi. Jeopolitik öncelikler daha önemliydi ve hislerin önüne geçmeliydi."

Kaynak: Star