İsviçre’nin Davos kasabasında her yıl gerçekleştirilen, dünyanın, sermayeyi elinde tutanların çıkarları doğrultusunda nasıl yönetileceğinin konuşulduğu toplantıların 48.si geçen hafta yapıldı.
 
Deutsche Welle’den Andreas Becker’in haberine Davos zirvesini düzenleyen Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu Schwab, küresel sistemlerin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve Davos buluşmalarıyla bu tehlikenin savuşturulup dünyadaki durumun iyileştirilmesine çalışıldığını söylüyor. Bu seneki Davos zirvesinin sloganı "Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak"!
 
Schwab’ın yıkılmakta olduğunu bahsettiği küresel sistemlerin insanlığı ne duruma getirdiği ortada. Davos’ta, çıkarları için kundaktaki bebekleri bile öldürmekten imtinâ etmeyen küresel sistemlerin geleceği konuşulmuş. Kan üzerine kurulan sistemlerin çöküşü itiraf edenler ortak gelecek için bir araya gelmişler. Peki ne konuşulmuş Davos’ta? Kan dökmeye, sömürmeye nasıl devam edeceklerini düşünüyorlar?
 
Zirveyi, Ak Parti’nin kurucularından Cüneyt Zapsu da takip etmiş. Davos’ta kendisiyle yapılan mülâkatta Zapsu’nun söyledikleri, yukarıda sorduğum suallere cevap mahiyetinde. Mülâkatta, Davos’ta dinlediklerinden oldukça heyecanlandığı, daha doğrusu paniklediği görülen Zapsu’nun muhabirin sorularına cevap vermek yerine dinlediklerini anlatmaya çalıştığı görülüyor. İşte Zapsu’nun heyecanla anlattıkları: “Dünya Ekonomik Forum siyasi bir sirk değil sadece. 90’ların başında ilk geldiğimde kök hücre konuşuluyordu, 15 sene sonra dünya konuşulmaya başlandı… Bu sene dikkatimi çeken, beni de rahatsız eden bir konu… Prof. Harari’nin oturumuna girdim, bazı notlar aldım… Çok değil, 15-20 yıl sonra insanların bambaşka bir cins haline gelme durumu var. Şu an son insan jenerasyonu… Bizden sonraki jenerasyon bağımsız olarak yaşayamayacaklar… Küçük bir elit grup idare edecek insanlığı, sadece memleketleri değil… Bağımsız düşüncelerini kaybetmiş bir insanlıktan bahsediyoruz… Beynimiz hacklenmeye başlandı bile. Beyin dalgaları bir takım biyometrik sensörlerle ölçülmeye başlandı. Bunlar elektrik akımına çevrilerek analiz edilmeye başlandı. Sizin ne düşüneceğinizi, birini gördüğünüz an nasıl reaksiyon vereceğinizi anlamaya başladılar… Kurtulmanın imkânı yok. Siz akıllı telefon kullanmasanız bile yanınızdaki kullanıyor. Veriler ışık hızıyla depolanıyor… Bundan sonra, bu biyoteknolojinin sahipleri bizi yönlendirecekler. Ne yiyeceksin, ne içeceksin… Prof. Harari Kudüs’te Hebrew Üniversitesi’nde. Buna rağmen enteresan bir şey söyledi. Şu anda İsrail hükumeti, her canlıyı, sadece insanlar değil, 24 saat 365 gün kontrol altında tutuyor. Bunu İsrail dışında, bu işin ne kadar önemli olduğunu anlayıp bir kontrol hâline getiren bir de Çin var… Batı’da bunu belki devletler yapmıyor ama şirketlere hiç bakan yok…”
 
Zapsu’nun mülâkatını ve Prof. Harari’nin mezkûr konuşmasını Youtube’dan seyredebilirsiniz (https://www.youtube.com/watch?v=C9hVGAKyQQg). İnşaallah Çarşamba günkü yazımda Zapsu’nun sözleri üzerinden mevzuyu işlemeye devam edeceğiz. Bu, ön giriş olsun!..

Yakup Köse - Star Gazete