Perşembe günü (4 Ocak) Kökler Derneği Hukuk Birimi olarak, AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı, AK Parti Konya Milletvekili ve AK Parti İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Hüsnüye Erdoğan, AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Taha Ayhan’dan oluşan Ak Parti heyetiyle birlikte Bolu F Tipi Cezaevi’ndeki 28 Şubat tutsaklarını ziyaret ettik.

15 Temmuz işgal teşebbüsünün ardından Bolu F Tipi Cezaevi’ne atanan yeni müdürün yasakçı uygulamalarıyla cezaevinde şikâyetler artmıştı. Mahkûmlara gönderilen dergi ve kitaplar verilmeyip, saçma sapan gerekçelerle iade ediliyordu. Müdür Bey en son yumurtayı yasaklamış; artık hangi horoz kendisini gagaladıysa...

Bolu F Tipi Cezaevi müdürü hakkında şikâyetler artınca Ankara’ya gidip yetkililere durumun vahametini anlatmıştık. Bizi dinlediler ama duydular mı, orası biraz muğlak! Çünkü şimdiye kadar değişen bir şey olmadı. Mezkûr Ankara seferimizde Sayın Ravza Kavakcı’yı da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ziyaret edip Bolu’daki şikâyetleri aktardık. Kendisi, bizimle birlikte Bolu F Tipi’ne gidip şikâyetleri yerinde dinlemeyi teklif etmişti. Sağolsun, sözünde durdu ve geçtiğimiz Perşembe günü ziyareti gerçekleştirdik.

28 Şubat tutsağı 7 kardeşimizle (Ali Acar, Cemil Şahin, Ethem Köylü, İsmail Uysal, Salih Baytap, Turan Bartın ve Tamer Aslan), 3 saati aşan bir görüşme yaptık. Her şeyi konuştuk… Sayın milletvekilleri de yaşanan sıkıntıları yerinde gördüler, duydular. Ravza Hanım, 28 Şubat tutsaklarının Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mesajlarını tek tek not edip ulaştıracağını söyledi.

Bugün Ankara’da 28 Şubat darbe davası görülecek. Belki de bu yazıyı okuduğunuz sırada mahkeme, savcının ağırlaştırılmış müebbet talebine uyup, 28 Şubat’ın asker kanadının komuta kademesine ağırlaştırılmış müebbet cezası verecek.

TBMM tarafından 28 Şubat’ın bir darbe olduğu, tüm partilerinin imzasıyla tescillenmişti. Ankara’daki mahkemenin vereceği mahkûmiyet kararlarıyla birlikte hukukî olarak da 28 Şubat’ın darbe olduğu kesinleşecek. 28 Şubat döneminde Fethullahçı Terör Örgütü’nün darbecilerle ilişkisi de aşikâr. Bugün zindanda bulunan 28 Şubat tutsaklarının aldıkları cezalarda FETÖ’nün yargı unsurlarının parmağı olduğu da biliniyor. Tüm bu verilere rağmen 28 Şubat hukuksuzluğunun sebep olduğu mağduriyetler hâlâ neden sürdüğü konusunda kimse bir izah yapamıyor.

Ziyaret sonrası basına açıklama yapan Ravza Hanım da bu hususa dikkat çekip, hukuksuzlukları gidermek için ellerinden geleni yapacaklarını, bu mânâda ziyaretin çok verimli geçtiğini ifâde etti.

Kökler Derneği olarak bu ziyareti bir milat kabul edip yeni bir kampanya başlattı. Kampanyamızın adı, “Son 28 Şubat”! İnşaallah, 28 Şubat 2018’e kadar hukuksuzlukların ortadan kalması için gerek siyasi, gerek hukukî, gerekse içtimaî faaliyetlerimizi hızlandırıp en yakın zamanda netice almayı hedefliyoruz. Bu hususta her kesimle işbirliğine hazır olduğumuzu da bir kez daha hatırlatalım.

Biz Bolu’da ziyaret gerçekleştirirken İstanbul’da da İnsan Hakları ve Adalet Hareketi, “Brifing Yargısı ve FETÖ Yargısının Verdiği Mahkûmiyet Kararları Hükümsüz Sayılsın” başlıklı bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında, hâlâ zindanda olan kardeşlerimizin aileleri de katılıp, 20 yıldır yaşadıkları zulmü anlattılar. Basın açıklamasında konuşan HAK Başkanı Av. Cihat Gökdemir, “28 Şubat mağdurlarının dosyaları yeniden incelenip adaletin tesisi için çok geç de olsa bir adım atılmalıdır. Hükûmeti, bu mağdurların senelerdir devam eden mağduriyetlerini telâfi edici hukukî adımları atmaya davet ediyoruz” dedi.

Evet, artık kimse için 28 Şubat hukuksuzluğunu görmemesi için bir bahane kalmadı. Ak parti hükûmeti, çıkaracağı bir Kanun Hükmünde Kararnameyle bu hukuksuzluğu bitirebilir. Bu son 28 Şubat olsun ve hukuksuzluk bitsin!.. Zindanın kapılarının anahtarı Ak Parti’nin elinde…

Yakup Köse - Star Gazetesi