Yemenli alim Abdülvehhab ed- Deylemi, Çeçenya Müftüsü Salah Mejiyev gibi dünyanın önde gelen alimlerinin de katıldığı 4. dönem toplantısında "fikri meselelerde alimlerin rolü", "kimliğin korunmasında alimlerin rolü", Filistin ve Kudüs meselesinde alimlerin rolü", "ümmet meselelerine hizmet için medyanın kullanımında alimlerin rolü"nün yanı sıra İslam dünyasında din eğiti- mi gerçeği ve beklentileri" başlıkları- nın da içinde yer aldığı konular konuşuldu.
Toplantıya Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de katıldı. İşler, konuşmasında "İsmi dahi güvenlik, esenlik ve barış olan bir dinin mensuplarının bu hale düşmesi kabul edilebilecek bir durum değildir. Yüzyıllar boyu aynı coğrafyayı huzur içinde paylaşan Müslümanların şu an düştüğü durum çok acıdır" dedi.
Baran ve Aylık Dergisi ekibi olarak biz de kongrenin yapıldığı Cevahir Otel’e gittik ve çeşitli ülke- lerden katılımcılar ve alimler ile tanışma fırsatı bulduk. Ürdünlü medrese ve camiî hocası Muhammed Eş Şatî ile yaptığımız görüşmede aldığımız bilgilere göre, kongrede spesifik olarak herhangi bir ülkenin durumu veya yaşanan karmaşalardan ziyade, genel olarak İslâm Âlemi’nin sorunları ele alındı. Meselenin topyekûn bir ümmet meselesi olduğu ve bütünleyici bir çözüm yolu arayışında olduklarını öğrendik. Bosna Üniversitesi Pedagoji Profesörü Zuhdija Adilovic ile gerçekleştirdiğimiz kısa söyleşide ise, kendisine Salih Mirzabeyoğlu ve Baran Dergisi hakkında bilgiler verdik. Faslı Arapça profesörü Makboule Driss ise Türkiye’de 28 Şubat sürecinde yaşananlar ve mahkûmiyetleri ilgiyle dinleyip Salih Mirzabeyoğlu hakkında sorular sordu. Salih Mirzabeyoğlu’nu bu zamana kadar tanımamış olmasını talihsizlik, bu vesileyle tanışmış olmasını da kader olarak yorumladı. Sohbetlerde ağırlıklı olarak Büyük Doğu-İBDA Fikriyat’nı, 28 Şubat’ı, Üstad Necip Fazıl Kısakürek ve Salih Mirzabeyoğlu’nu anlattık. Söyleşi yaptığımız konuklara Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun “Başyücelik Devleti” eserini, Baran ve Aylık Dergilerini hediye ettik, hayır dualarını aldık.
Bu arada Dünya Müslüman Alimler Birliği 4. Dönem Toplantısında birliğin yeni başkanı da belirlendi. Üyelerin üzerinde fikir birliğine vardığı mevcut genel baş- kan Yusuf el-Karadavi, tek aday olarak katıldığı seçimde yeniden başkanlığa getirildi.
Birliğin başkan yardımcılığı görevlerine de Faslı Şeyh Dr. Ahmed Raysuni, Umman Başmüftüsü Şeyh Ahmed el-Halili ve Malezyalı Şeyh Abdulhadi getirildi.
Toplantıda yapmış olduğumuz kısa sohbet ve mülâkatları dergimizde paylaştık.