Komitenin Başında Veliaht Prens Muhammed bin Salman var
2015 yılına kadar, Muhammed bin Salman'ın adı Suudi Arabistan dışında pek tanınmayan bir isim. 2015 yılında babası, Salman bin Abdülaziz el Suud kral olduktan sonra Suudi Arabistan'ın en etkili yetkilerle donatıldı.

Salman geçen yıl, ülkenin ekonomik ve sosyal yapısını değiştirecek yeni bir program açıklamıştı.

Haziran ayında Suudi Arabistan Kralı, veliaht prensi olarak ileride tahta geçmesi beklenen yeğeni Muhammed bin Nayif'in yerine Salman’ı getirdi. Salman, geçtiğimiz günlerde ülkesinin 'ılımlı İslam'a geri döndüreceğini' duyurmuştu.

Gözaltına alınan işadamı Prens El Velid bin Talal kimdir?
Prens El Velid bin Talal, 17 milyar dolarlık bir servetin sahibi. Kingdom Holding ülkenin en büyük yatırım şirketlerinden.

Şirketin Twitter, Apple, Citigroup, Four Seasons otelleri zinciri ile Rupert Murdoch'ın sahibi olduğu News Corp'ta hisseleri bulunuyor.

Bin Talal, ABD'deki başkanlık yarışı sırasında Donald Trump için "Amerika'nın yüz karası" demişti. Twitter mesajında Trump'a başkanlık yarışından çekilmesi çağrısında bulunmuştu.

Trump ise Prens'e "Budala" diye karşılık vermiş, onun 'baba parasıyla Amerikalı siyasetçileri yönlendirmeye çalıştığını' söylemiş ve "Ben seçilince böyle bir şey olmayacak" demişti.

“Salman İktidarını Güçlendiriyor”
BBC'ye görüş bildiren London School of Economics'in Orta Doğu Merkezi'nden Prof. Madavi El-Raşhid, gelişmeyi “yolsuzlukla mücadele”den daha ileri bir girişim olarak değerlendiriyor.

"Bunu, yolsuzluk karşıtı bir adım olarak görmek çok zor. Bu, Muhammed bin Salman'ın kendisine yönelik desteği konsolide ettiği bir tasfiye hareketi. Karşısında kalan son kuzenini de (Prens Miteb bin Abdullah) ortadan kaldırmak istiyor. Bu kuzeni, son derece modern paramiliter güçleri kontrol ediyor ve veliaht prensine karşı çıkma gücünü elinde tutuyor"

Operasyonda bazı üst düzey devlet yöneticilerinin de görevlerine son verildi.

Kimler Gözaltına alındı?
Bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak Suudi Arabistan medyası ve uluslararası haber ajanslarının aktardığına göre gözaltına alınan onlarca kişi arasında 11 prens, dört bakan ve onlarca eski bakan bulunuyor.

Haber kuruluşlarının gözaltına alındığını bildirdiği bazı isimler şöyle:
-Eski maliye bakanı, Aramco petrol şirketi yönetim kurulu üyesi İbrahim el-Assaf
-Ekonomi Bakanı Adel Fakieh
-Eski Riyad Valisi Prens Türki bin Abdullah-
-Kraliyet Mahkemesi eski başkanı Halid el-Tuvaiciti
-Binladin inşaat şirketi başkanı Bakr bin Ladin

 
Ülkenin önde gelen işadamlarından, dünyanın en zengin insanları arasında yer alan Prens El Velid bin Talal de gözaltına alınanlar arasında yer alıyor. Prens Velid Bin Tâlâl (Alwaled Bin Talal) Suudi Arabistan’ın milyarder işadamlarından birisi, Kraliyet Holding Suudi İnvest’in sahibi. Forbes’e göre 17 miyar dolarlık servetiyle, dünyanın en zenginlerinden biri. Welid’in şirketleri ve ortaklıkları arasında Lyft, Twitter, Apple, Citigorup ve Nwes Crop. var.
 
Diğer bir işadamı Welid İbrahim (Walid İbrahim) Welid İbrahim, Orta Doğu Yayın Kuruluşu “group Middle Eastern Broadcasting Company (MBC9”nun başkanı. Şirket Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı yatırım alanı olarak görüyor. Arab medyasında da Batı’ya entegre faaliyetleriyle tanınıyor.
 
İşadamı Amr El Debbef (Amr-Al Dabbagh) ise Cidde Dabbahh Grubu’nun yönetim kurulu başkanı. Suudi Arabistan Genel Yatırım Otoritesi kurumunun (SAGIA) eski başkanı Debbah 2012’de ayrıldı. Al Dabbagh grubu kuruluşu 1962 tarihli, 60’ı aşkın ülkede faaliyette. 2015’te girişimcilik ve sosyal değişim alanında internette Philanthropy Üniversitesi’ni kurdu.
 
Gözaltına alınan Salih Abdullah Kamel ise, Cidde merkezli Dallah El Baraka grubunun kurucusu ve yönetim kurulu başkanı. Eski İMF ve Dünya Bankası çalışanı olan Kamel, sağlık, gıda, çevre ve finans alanında şirketleri de faaliyet halinde. Salih Kamel ayrıca Orta Doğu, Pakistan ve Endonezya’da İslamî bankacılık sektöründe aktif. İbrahim El Assaf 2016’dan beri Suudi Arabistan devlet bakanlığında görevliydi.
Suudi haber ajansı SPA, Suudi Ulusal Muhafızları Bakanı Prens Miteb bin Abdullah ve Donanma Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed Al-Sultan'ın da görevden alındığını bildirdi.