Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi (TYB) ve Haşimî Yayınevi iki yıldır düzenlenen Arapça Kitap ve Kültür Günleri’nin hazırlıklarını tamamladı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan organizasyonda, daha önceki yıllarda olduğu gibi İslâm dünyasından önemli yayınevi, yazar ve âlimlerin Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor.

Üçüncü yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde gerçekleştirilecek olan Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, TYB İstanbul Şubesi, Hâlidî Maarif İlim ve Kültür Derneği ve Hâşimî Yayınevi ortaklığında düzenleniyor. Daha önceki yıllarda olduğu gibi çok daha iddialı bir içerikle hazırlanan Kitap ve Kültür Günleri için Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, Sudan, Katar ve Küveyt’ten pek çok yayınevi ve yazar davet edildi.

İlk yıl, “Bıraktığımız yerden başlıyoruz” diyerek yola çıkan ve geçtiğimiz yıl, “Asırlardır sönmeyen ışığımız: âlimler-kitaplar” vurgusuyla âlimlerimizi ve kitaplarımızı öne çıkaran etkinlik, 2018 yılında da “Geçmişin ihyası, geleceğin inşası için medreselerimiz.” sloganıyla geliyor.


3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri organizatörlerinden Hâlidî Maarif İlim ve Kültür Derneği adına Yakup Alarçin, etkinliğin hedeflerini şöyle açıklıyor: “Türkiye’de Arapça kitap okurları on gün boyunca bayram yapsın, herkesin koştuğu bir kitap şenliği olsun istiyoruz. Tabii bunun yanında İslâm dünyasından ve Türkiye’den katılacak âlimlerle, düzenlenecek ders ve sohbetlerle söyleyecek çok sözümüz olduğunu da belirtmek isteriz. Arapça, İslâm dünyasının çimentosu gibidir. Çünkü müslümanların yaşadığı her ülkede, coğrafyada bu dil üzerinden dinimizi, tarihimizi, kardeşliğimizi konuşabiliriz, güçlendirebiliriz.”

Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, zengin bir içerik vaat ediyor. Öncelikle Türkiye’den ve İslâm ülkelerinden altmış civarında yayınevinin kitaplarını okura sunacak. Uluslararası bir fuar olmasının yanında, Kitap ve Kültür Günleri, 300 civarında âlim ve akademisyeni bir araya getirecek. Arapça Kitap ve Kültür Günleri öteden beri ülkemizde İlâhiyat, İslâmî İlimler fakültelerinin, İmam Hatip liselerinin, Kur’an kurslarının, medreselerin öğrencilerinin kendilerine hitap edecek bir etkinlikte buluşmalarını sağlıyor. İslâm dünyasında var olan ilmî birikim ve geçmişin ülkemizdeki bir araya gelmesini, Türkiye’nin çok daha iyi tanınmasını hedefliyor.



TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı da Kitap ve Kültür Günleri için şunları söylüyor: "Biz ilk başta bir heyecanla bu işe giriştik, bıraktığımız yerden başlıyor diyerek başladık. Ve gördük ki ne kadar çok özlemişiz birbirimizi. İlk günden itibaren büyük bir teveccühle karşılandı etkinliğimiz. Ülkemizde birbirinden haberdar olmayan nice dertli gönlü bir araya getirdi, kıtalar ötesinden sesleri İstanbul’a duyurdu. Kitaplar, âlimler ilmin merkezinde, İstanbul’da muhabbetle bir araya geldiler. İnşallah üçüncü yılımıza daha zengin bir içerik için hazırlanıyoruz. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri’nin fuardan, seminer ve söyleşilerden çok daha ötede faydalarının olduğunu, aramızdaki gönül köprülerini pekiştirdiğini biliyoruz ve bu ruhla çalışıyoruz."

Arapça’nın ve ortak kültürümüzün önemine dikkat çekmeyi bir ideal haline getiren Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi mülteci durumunda olan Suriyeli kardeşlerimizi unutmuyor. Suriyeli çocuklara özel etkinlikler ve iki yıldır olduğu gibi binlerce çocuğa hediye edilmek üzere Arapça çocuk dergisi hazırlıyor.

3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, bu yıl hayatın merkezi konumunda olan bir yerde, Üsküdar’da, 2-11 Mart 2018 tarihleri arasında Bağlarlarbaşı Kültür Merkezi’nde on gün boyunca Arapça kitap sevenlerine açık olacak.

ETKİNLİK PROGRAMI İÇİN LİNK