Batı’da Rönesans ve Reform’un gerçekleşmesini sağlayan, Batı insanını Ortaçağ karanlığından kurtaran, Sosyalizm ve Komünizm’in bir çıkış yolu olmadığını içeriden biri olarak anlatan ve Müslüman olan Roger Garaudy’in, “Endülüs’te İslâm” isimli eserinde Endülüs İslâm Medeniyeti konusunda şimdiye kadar gündeme getirilmemiş birçok çarpıcı bilgiler veriliyor.
 
Endülüs İslâm felsefesini ve kültürünü yepyeni bir açıdan derinlemesine inceleyen Garaudy, Bacon’un deneysel bilim metotlarının Endülüs’te öğrendiğini, Daniel Defoe’nun Robinson Crusoe’nun ilham kaynağı olan Hayy İbn Yakzan’ın Endülüs’te yazıldığını, ikinci Sylvestre adıyla papa olan kişinin tahsilini Endülüs’te yaptığını, dâhi İslâm düşünürleri İbn Rüşd, İbn Hazm, İbn Arabî gibi pek çok isimlerin Endülüs’te eğitim gördüğünü eserinde işliyor.
 
Efsaneleşmiş Endülüs’ün nasıl ve ne şekilde tarihten silindiğine de değinen Garaudy, Batı’yı aydınlığa kavuşturan o İslâm medeniyetinin de orada hâlâ yeşerebileceğini de anlatıyor.
 
Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları arasında çıkan ve Cemal Aydın’ın tercüme ettiği eser, Endülüs hakkında aydınlarımızı yeniden kafa yorduracak ve düşündürtecek bir felsefî eser.