Türkiye'nin en büyük, dünyanın sayılı büyük mezarlıklarından olan tarihi Karacaahmet Mezarlığı Üsküdar ilçesinde yer alıyor. 750 dönümlük arazi kaplayan mezarlık adını, İstanbul'a Hacı Bektaş-ı Veli tarafından İslam dinini yaymak üzere gönderilen Karaca Ahmet Sultan'dan alıyor. Karacaahmet Mezarlığı, 1917, 1940, 1956 ve 1974 tarihlerinde olmak üzere dört defa istimlak edilmiştir. Bu istimlaklerde, özellikle 1974'te Karayolları'nın istimlaki sırasında ciddi şekilde tahrip olmuştur. Sonraki aşamalardan günümüze kadar da çeşitli restoreler görmüş fakat tam manasıyla ilgilenilmemiştir.

Tarihi Karacaahmet Mezarlığı'nın acil bakıma ihtiyacı var. Mezar taşlarının yıkılmaya yüz tutması ve düzensizliği tarihin yok olmasına sebep oluyor.

Bilindiği üzere Karacaahmet mezarlığında yüzlerce şehit yatmaktadır. Beş bölümden oluşan mezarlığın orta kısmına şehitlik ismi verilmiştir.

Dr. Eyüp Aksoy Caddesi yönünde Tıbbiye Caddesi’ne bakan merdivenlerin önündeki levhada ‘şehitlik’ yazan 1335 (m. 1916) tarihli bu tabelanın arkasındaki bölmede medfun kimselerin I. Cihan Harbi şehitleri olduğu anlaşılıyor. Sadullah Yıldız'ın araştırmasına göre, üzerinde bulunulan caddenin açılması esnasında söz konusu şehitlerin asfaltla hemhâl olmaları, yol çalışmalarının birçok başka yerde olduğu gibi burada da şehit mezarlarının üzerinden geçmesidir. Birçok mezar parçalanmış vaziyette. Sadaka taşları ise yok olmuş durumda.

Karacaahmet, çevresiyle birlikte neredeyse  meydan okumaya çalışıyor fakat, mezarlıklar ve servi ağaçları yok oluyor ve çoğu da bakıma muhtaç. Tarihi mezarların estetik taşları ise restore edilmeyi, eski haline gelmeyi bekliyor.

Karacaahmet'te şairler, ağalar, namlı edipler, komutanlar, şeyhülislamlar, âlimler, valiler, veliler, sadrazamlar, şeyhler bulunmakta ve yavaş yavaş yok olan bu tarihi mezarlık, aynı zamanda onlara da büyük edebsizlik!

Baran Dergisi