Husi milislerin Aden’deki Devlet Başkanlığı Konutu’ndan çekildiği ve Yemen hükümetine bağlı birliklerin kent merkezinin kontrolünü ele aldığı belirtiliyor.
Husi isyancılar tank ve top desteği ile perşembe günü liman kentine girmiş ve Suudi Arabistan’a kaçan Devlet Başkanı Mansur Hadi’nin ikametgâhını ele geçirmişti.
Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun havadan ve denizden başlattığı operasyon sonucunda, Husi isyancılar geri çekilmek zorunda kaldı. Askerî koalisyonun aynı zamanda bölgeye havadan gıda, ilaç, silah ve cephane paketleri gönderdiği belirtiliyor.
El Kaide Yemen’de cezaevi bastı: 300 mahkûm serbest
El Kaide Yemen’de bir cezaevine baskın düzenleyerek 300 kişiyi serbest bıraktı. Serbest kalanlar arasında cezaevindeki 300 mahkûmun yanı sıra El Kaide’nin bölgedeki liderlerinden Celid Batarfi de var. Batarfi, 4 yıldır cezaevinde bulunuyordu. El Kaide’nin saldırısında iki güvenlik görevlisi ve 5 mahkûmun öldüğü belirtildi. Mukalla’da Suudi destekli Devlet Başkanı Mansur Hadi’ye bağlı birliklerle de çatışan El Kaide, hükümet binalarını ve bankaları bastı.
Yemen Sonbaharı
22 yıl boyunca Yemen’i yöneten Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in devrilmesiyle birlikte Yemen’de askeri çatışmalar başlamış ve çatışmaların şiddeti sürekli daha da artmıştı. İran tarafından desteklenen Şii-Husi milisleri 2014 yılının Eylül ayında bir taarruz başlatarak başkent Sana’yı ele geçirmiş ve ülkenin güneyine doğru ilerlemeye başlamıştı. Birleşmiş Milletler’in verdiği rakamlara göre Yemen’de iki hafta içinde en az 519 kişi öldü, 1700’den fazla insan da yaralandı.
Salih kaçtı
Aden'in El-Mualla semtinin girişindeki mahallelerde Husilerle Halk Direnişi milisleri arasında yoğun çatışmalar yaşandığı kaydedildi. Militanların söz konusu mahallelere yoğun top saldırısı düzenlediği belirtildi.
Bu arada Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in, diplomatların tahliyesi için gönderilen bir Rus uçağı ile ülkeden ayrıldığı yönünde kendilerine haberler ulaştığını belirtti. Yasin, Eş-Şark el-Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, “Eski cumhurbaşkanı Salih'in, diplomatların tahliyesi için Sana Havalimanı'na gelen bir Rus uçağı ile ülkeden ayrıldığı yönünde bize haberler ulaştı” dedi. Söz konusu uçağın Kahire'den geldiği ve koalisyon güçlerinden izin aldığı da belirtildi.
Rusya'dan Atak
Öte yandan Rusya ile operasyona liderlik eden Körfez ülkeleri arasında BM'in Husilere yönelik silah ambargosu ve yaptırım uygulaması konusunda anlaşmazlık sürerken Rusya'nın çağrısıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suudi Arabistan öncülüğündeki operasyona ara verilmesi gündemiyle toplandı. Husi militanları da Rusya'nın Aden'deki konsolosluğuna girerek binaya keskin nişancı yerleştirdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 230 Kişiyi Tahliye Ettik
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yemen'de süren iç karışıklık nedeniyle başkent Sana'dan yabancı vatandaşlar da dâhil 230 kişinin tahliye edildiğini bildirerek “Türkiye'nin böylece gücüne ve büyüklüğüne yakışan bir operasyonu daha başarıyla gerçekleştirdiğini” belirtti. Yemen’de kan gövdeyi götürürken böyle bir açıklama yapılmasını doğrusu garipsedik.
“Arap Baharı” olarak adlandırılan isyanların başlamasının ardından çatışmaların bir türlü son bulmadığı ve Suriye’den sonra en şiddetli çatışmaların yaşandığı Yemen’de de sular durulacak gibi görünmüyor. Tıpkı Suriye gibi bölgesel ve küresel güçler Yemen üzerinde de bir takım projelerini uygulamaya koymaya çalışıyor.