Tarihi boyunca kefere ile savaşmaktan ve karşısında durmaktan kaçınan ve tek gayesi Müslümanlara saldırmak olan İran’ın Yemen’deki kolu Husîler... Yemen’in Taiz kentinde Husilerin kentteki varlığını protesto etmek için Özel Kuvvetler Karargahı önünde toplanan göstericilere, Husi militanlar gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Müdahale sırasında gerçek mermilerin isabet ettiği 1 kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Silahlı kişilerin kenti terk etmesini isteyen göstericiler "Bugünden sonra Husilere hayır" şeklinde sloganlar attı.

Taiz kuzey ve güneyi birbirine bağlıyor

Ülkenin kuzeyindeki başkent Sana ile Yemen`in güneyindeki büyükşehir Aden arasında geçiş noktası konumundaki 615 bin nüfuslu Taiz kenti kuzeyi kontrol eden Husiler ile güneye egemen olan merkezi yönetim ve Sünni aşiretler arasında stratejik önemini koruyor.

Uzun süredir siyasî krizin yaşandığı Yemen’de, hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin İran destekli bir darbe neticesinde ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, başkent Sana’yı elinde bulunduran Husiler, 6 Şubat’ta meclisi feshettiğini duyurmuştu.

El-Kaide’den Husilere operasyon

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü silahlı saldırıya uğrayan Husi milis lideri Abdulkerim Hivani suikastı “Arap Yarımadasındaki El Kaide” tarafından üstlenildi.

Yemen’de darbe yaparak yönetime el koyan Şii Husilerce oluşturulan Devrimci Komisyon üyesi Hivani, motosikletli iki kişi tarafından saldırıya uğramıştı.

Yemen’in Beyda bölgesinde de Husi Ensarullah örgütü ile Arap Yarımadası El Kaidesi (Ensaru’ş Şeria) örgütü arasında yaşanan çatışmalarda 5 Husi militanının öldürüldüğü belirtildi.

Ensar-uş Şeria tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin güneyindeki Beyda kentinin Kifa bölgesinde örgütün keskin nişancılarının Husilerin topluca bulunduğu bir alanda 5 militanı etkisiz hale getirdiği ifade edildi. Açıklamada ayrıca 3 Husi’nin de yaralandığı belirtildi.