Temmuz ayında Suriye sınırında sıcak gelişmeler bekleniyor.
Fırat Kalkanı harekatı ile Cerablus ve El Bab’da DAİŞ'e yönelik operasyonlarla sınır hattımızdaki güvenli bölgenin ilk adımı atılmıştı. PKK’nın Suriye kolu YPG’nin sınırda kantonları birleştirme hayali kısmen engellenmişti.
Ancak son dönemde Rakka operasyonu bahanesiyle ABD’nin YPG’ye ağır ve teknolojik savaş silahları vermesi sınırda yeni bir tehdidi gündeme getirdi. Tüm uyarı ve çağrılara Emperyalist ABD hep ikili oynayarak cevap verdi. ABD Savunma Bakanı Mattis, ABD’nin Rakka’nın terör örgütü DEAŞ’tan temizlenmesine yönelik operasyon bittikten sonra da terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye bazı ‘ekipman’ yardımında bulunacağını açıkladı. Bu açıklamadan sonra akşam YPG’nin Afrin’deki mevzilerinden Türkiye'ye ateş açılması dikkat çekiciydi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada şunları söylemişti;

“Suriye’nin kuzeyinde PYD, YPG bunlar bir gayretin içerisindeler. Yanınızda, arkanızda kim olursa olsun, bilesiniz ki Türkiye Cumhuriyeti devleti, silahlı kuvvetleriyle bütün imkanlarıyla kuzey Suriye’de bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyecektir.

Suriye’de şu anda devam eden bu olumsuz gelişmelerin yarın, bir gün eğer sınırlarımıza bir tehdit oluşturması, böyle bir vakayla karşı karşıya kalırsak bütün dünya şunu bilsin; bizler Fırat Kalkanı’nda ne yaptıysak aynını orada yapacağız. Bunu herkes bilsin”
Erdoğan, ABD’nin silahları geri toplama taahhüdüne de tepki göstermişti.

Afrin’de bu gelişmeler yaşanırken Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın geçtiğimiz günlerde “İdlib’e Türk ve Rus askeri konuşlanabilir” açıklamasında bulundu.

Yeni stratejiye göre Afrin’de bulunan YPG olası tehditte hem Türkiye tarafından hem de İdlib’den kıskaca alınacak. Afrin’e olası herakatta bu üs çok kritik bir öneme sahip olacak.

Askeri üssün Suriye’nin en yüksek dağlarından Cebel Ey-Şeyh Dağı eteklerinde hakim bir tepeye kurulması bekleniyor. İdlib’de çatışmasız bölge için kurulacak olan üs terör örgütü YPG’yi dar bölgeye hapsedip yayılma hayalini de engellemiş olacak.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Akademisi’nden Vladimir Avatkov, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyon düzenlemesi ihtimalinin dışlanamayacağını belirtti.

“Türklerin ülkenin güneydoğusunda ve doğrudan Suriye’de savaşmaya hazır güçleri var” ifadelerini kullanan Avatkov, şöyle devam etti:
"ABD’nin PYD ile işbirliği yapması Ankara’yı çok rahatsız ediyor. Erdoğan uyarılarını giderek daha sık yapmaya başladı. Türkiye’nin NATO’yla ilişkilerini gözden geçirme ihtimali nedeniyle bu uyarıları ciddiye almak gerek." ABD'nin hamlelerini yeterince seyrettik, şimdi sıra bizde! Daha aktif bir rol alarak Bab'da olduğu gibi Afrin'i de temizlemeliyiz.