ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Husilerle El Kaide ile mücadelede işbirliği olup olamayacağına yönelik soru üzerine, bu konunun önceliklerinden biri olduğunu anımsatarak, iki tarafın da El Kaide noktasında ortak kaygıları bulunduğunu hatırlattı.
Ortak Düşman El Kaide
Dünkü açıklamasında “Terörle mücadele çabaları devam ediyor” diyen Psaki, bugün “Bunun (terörle mücadelede işbirliğinin) devam etmesini umuyoruz” ifadesini kullandı.
Psaki, şu aşamada kaygılarının bulunmadığını bildirdi.
Öte yandan, dünkü gelişmelerin ardından ABD, Yemen'deki büyükelçiliği personel sayısını azalttı. Ancak, büyükelçilik açık kalmayı sürdürecek.
Pentagon Sözcüsü John Kirby de, basın toplantısında, terörle mücadele işbirliği konusunda yeni kararlar almadan önce Yemen'de “bekle gör” politikası izlediklerini söyledi.
İran ABD Desteğiyle Genişliyor
Husiler’in Arap Yarımadası El Kaidesi ile bağlantılarının bulunmadığını, tam tersine El Kaide’yi düşman olarak gördüklerini dile getiren Earnest, terörle mücadelede Cumhurbaşkanı Hadi ile Yemen ulusal güvenlik kurumlarına mensup diğer üyelerle güçlü çalışma ilişkilerinin bulunduğunu hatırlattı.İran'ın ABD ile yaptığı işbirliği sonuç vermeye başladı ve İran; Lübnan, Irak ve Suriye'den sonra Yemen'deki iktidar üzerinde de hakimiyetini sağladı.