ABD'nin üzerinde baskısını arttırdığı köhnemiş NATO'nun, DAİŞ'e karşı mücadele koalisyonuna katılma kararıyla birlikte, Suriye'nin toprak bütünlüğüne tehdit vasıtası olması ihtimali tartışılıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de gerilimi azaltma anlaşması imzalanmasının Rusya ve Türkiye'nin kilit konularda sağladığı mutabakatın bir sonucu olduğunu belirtti. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) kapsamında uluslararası basından üst düzey temsilcilerin sorularını yanıtlayan Putin "Türkiye ile kilit konularda anlaşamasaydık ne Suriye'de ateşkes sağlanabilirdi ne de gerilimi azaltma anlaşması yapılabilirdi. " dedi.

Moskova ve Ankara'nın Suriye'nin toprak bütünlüğü mevzuunda hassasiyeti var. Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak adına Esad'ın meşruiyetini kabul etme ihtimali de göz önünde. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad'a bakışı mâlum;  "Suriye'de lideri Suriyeliler belirleyecek" demişti. Esad iktidarda kalmak için herkesi destekle potansiyeline sahip, keza bunu daha evvelde de görmüştük.Geçtiğimiz hafta NATO zirvesinde ABD Başkanı Trump Stoltenberg'i sıkıştırıp, "daha aktif rol üstlenmeye" zorlamıştı. NATO operasyona katılarak, "biz hâlâ işe yarar bir müesseseyiz" görüntüsü vermeye çalışsa da, Emperyalistlerin kuklalığını yapıyor.  NATO'nun, Suriye'de toprak bütünlüğünü sağlama gibi bir derdi yok, koalisyona katılmasıyla birlikte Amerika'nın işleri Suriye'de daha da kolaylaşacaktır. Türkiye her ne kadar NATO üyesi olsa da, NATO İslâm düşmanı bir örgüttür.