Sizin de destek verdiğiniz “Katliama Sessiz Kalma” protestosu Eyüpsultan Camii önünde gerçekleştirildi. Doğu Türkistan’da yaşanan hâdiselerden bahsedebilir misiniz?
Doğu Türkistan’da yaşananları hülasa etmek bakımından şu ifadeyi kullanırsak isabetli konuşmuş oluruz: Orada insanlık ölüyor!.. Müslümanların mukaddes mabetleri yıkılıp, kadınları tecavüze uğruyor. Kur’ân-ı Kerim’ler yakıldı, 15 bin camimiz maalesef harabeye çevrildi. Geriye kalan camilerde de şarkı söylettirip, müzik kursları verdiler...

“Eğitim kampları” adı altında Müslümanların izzetini ve haysiyetini ayaklar altına alıyorlar...
Keşke bunun yanlış bir ifade olduğunu söyleyebilseydim... Maalesef dediğiniz gibi, bu kamplarda beş milyona yakın Uygurlu Müslüman mahpus durumda ve birçok insandan da haber alınamıyor... Çinlileştirme politikası zalimce uygulanıyor. Çin niye böyle yapıyor; ondan bahsedeyim... Doğu Türkistan Müslüman bir toplumdur, Türk’tür! Çin bunun farkında ve oradaki insanları bir engel olarak görmekte. Doğu Türkistan bağımsız olmasın diye, bu türlü gaddarca olaylar yaşanıyor... Asimile edebildiklerini ediyorlar, edemediklerini de bin bir türlü işkenceden geçirip ya katlediyorlar ya da sindiriyorlar...

Doğu Türkistan’ın “Kuşak Yol Projesi”yle bir alâkası var mı?
Çin’in 2050 rüyası var. Kuşak Yolu Projesi bu rüyanın bir parçası... Çin eski İpek Yolu’nu canlandırmak istiyor, Çin’den başlayıp Doğu Türkistan’dan geçerek Orta Asya ve Türkiye üzerinden İngiltere-Londra’ya kadar uzanan bir hat... Çin dünyaya hükmetmek istiyor, bu projeye alet olunmamalı. Türkiye de bu projede uyanık olmalı.

Doğu Türkistan’da yeraltı kaynakları da azımsanmayacak kadar çok değil mi?
Evet, petrol, doğal gaz, uranyum, altın gibi çok zengin kaynaklar var. Çin’in 158 yeraltı kaynağı olduğu ifade ediliyor, bunun 118’i Doğu Türkistan’a aittir. Yani Çin, Müslümanların hakkını sömürmektedir! Çin’in bu kadar büyümesinin büyük bir sebebi de Doğu Türkistan kaynaklarıdır!

Eylemle alâkalı intibalarınız nelerdir?
Bu eyleme katılan herkese teşekkür ediyorum. Baran Dergisi emektarlarından da Allah razı olsun. Hakikaten ümmetin bir parçası yok olmayla karşı karşıya... Dünya sessiz, Müslümanlar uyuyor, vicdanlar taşlaşmış. Böyle bir ortamda Eyüpsultan Hazretleri’nin istirahatgâhının önündeyiz. Sesimizi duyurmaya çalıştık, hayra vesile olur inşallah.

Teşekkür ederiz.
Rica ederim.


Baran Dergisi 674. Sayı