Irak seçimleri sonrası nasıl bir tablo görüyorsunuz?
Irak genel seçimlerine katılım yüzde 37 civarı oldu. Ancak sonuçlar henüz açıklanamadı. 1500’e yakın itiraz var. Parlamentoda da yaşanan siyasi krizden dolayı… Bunun yanında, 30 Haziran 2018 tarihinde Irak Meclisi’nin yasal görev süresi sona erdi. Bu tarih itibariyle seçilen yeni milletvekillerinin toplanması gerekiyordu. Şu an, 22 günden beri Irak’ta Meclis yok. Son hükümet ‘de facto’ olarak geçici hükümet işlevi görüyor. Seçim sonuçlarına yapılan itirazla birlikte elle sayım yapıldı. 400 sandık sayıldıktan sonra elle sayım durduruldu. Çünkü KYB’nin çıktığı söylenen sandıklardan Türkmen adayların birinci çıktığı görüldü. Türkmen nüfusun yaşadığı bölgelerden Talabani’nin partisi KYB’nin birinci çıkması şaibeli bulunmuştu. İtirazlar bunaydı. 8 Temmuz’dan bu yana Basra merkezli başlayan olaylar ise Irak’taki belirsizliği katlamış durumda… Irak’ta kaos derinleşiyor.

“İran’ın Irak İçine Müdahalesi Sürüyor”
Bu olayların sebebi tam olarak nedir?
12 vilayetteki gösteriler başkent Bağdat’a sıçramış durumda. Sebebi ise, bölge belediyelerinin elektrik, su gibi hizmetleri yapamaması. Irak’taki Şiilerin liderlerinden Ali Sistani bu gösterileri destekliyor. Başta eski Başbakan Maliki ve onun Haşdi Şabi başında bulunan amiri bu gösterileri desteklediklerini açıkladı. Cuma günleri yapılan gösterilerin en büyüğü geçtiğimiz Cuma günü yapıldı. Şu an halk sokakta. Erbil’deki terör saldırıları artış kaydetmiş durumda. 

Olayların çıkışında dış müdahale de olabilir mi?
İran’ın müdahaleleri dün olduğu gibi bugün de devam ediyor. İran yanlısı gruplar gösterilerde konumlanmış durumda. ABD’nin Irak’ta onlarca üssü var. 

“ABD Erbil’de Üs İnşa Ediyor”
ABD’nin Erbil’de Ortadoğu’nun en büyük konsolosluğunu açmaya hazırlandığı bilgi var?
Evet, bu konsolosluğun alanı ABD’ye tahsis edildi. “ABD konsolosluğu” adı altında askeri-diplomatik ve istihbari bir üs de kuruluyor aslında. Irak yeni çatışmalara gebe. Irak’ın kuzeyinde de terör sürüyor. Başta Kandil olmak üzere Sincar’daki PKK’nın varlığı, Kerkük’teki Irak Türkmenlerinin durumu şu an başta gelen gündem bölgede… Irak’ta yeni bir iç savaş tehlikesi varlığını sürdürüyor.

 “Mut’a Nikahı Suriye’ye Girdi”
Suriye’de Humus, Şam ve Lazkiye gibi vilayetlerinde “mut’a nikahı”nın sık rastlandığı söylüyorsunuz?
Evet… İran’ın Suriye’deki askeri varlığı yanında Suriye’nin sünnî dokusunu da tehdit altında tutuyor. Mut’a nikahı dedikleri şey İran’ın iç dinamiklerine ait bir şeyken Suriye’de de sık rastlanmaya başladı. Suriyelilerden ciddi bir tepki var. Suriye’ye gelip kendilerini farklı isim ve “danışman” gibi konumlarda tanıtan şii unsurlar, günlük hayat içinde bu uygulamanın peşindeler. 

Baran Dergisi 602. Sayı