Afrin’in düşmesi hem Batı’da hem bölgede şoka yol açtı. Türkiye’yi durdurabileceklerini zannedenlerin, Türkiye’nin sivillere zarar verilmeden üstün askeri güç kullanarak hareket edişi karşısında bütün argümanları çöktü. Batı basınının attığı başlıklardan bir iki tanesinde, YPG’nin sersemlediğinden bahsediliyor. ABD, “YPG’ye Rusya ihanet etti” şeklinde hadiseyi değerlendiriyor. “Türkiye’ye yeşil ışık yaktılar, bu olmasaydı biz YPG’yi destekler, Türk ordusunun durdururduk” şeklinde yorumluyorlar. Ancak gerçekler ortada. YPG çevresiyse, ABD’nin kendilerine ihanet ettiklerinin farkında ancak çaresizliklerinden bunu fazla dile getiremiyorlar.

“PKK-YPG’den Kopmalar Olabilir”
Zeytin Dalı Operasyonu’yla Türkiye bölgedeki gücünü gösterdi. Bundan sonra tabi Menbiç’e, Fırat’ın doğusuna, hatta Erdoğan’ın Sincar’a yönelik operasyon açıklamasıyla Türkiye’ye dönük bütün tehdit odakları panik içerisinde. YPG içerisinde bölünmeler, kopmalar olabilir. Özellikle Washington Post yazarı David İgnatius’un yazısında, ABD’nin Kürtlere ihanetinden bahsedenlere, “ABD hiçbir zaman PKK’yı desteklemedi ki satması söz konusu olsun” şeklinde ifadesi var. Bunu stratejik bir hata oluşundan çok aptallık olarak değerlendiriyor. “Bizim o bölgede Türkiye’yi durdurmamız lazım. Menbiç’e girerse Türkiye Kürtlerle olan savaşı genişletecek” şeklinde yazıyor. Oysa Türkiye’nin YPG-PKK ile çatışması Kürtlerle savaş demek değildir. Bu Batı basınının çarpıtmasıdır. FETÖ ile mücadele nasıl Müslümanlarla değilse, PKK ile mücadele de aynı. Buna aldanmamak lazım. Daha önce bölgede PKK’yı Türk ordusundan daha etkili görüyorlardı. Bunun farkına Afrin’den sonra vardılar.

“Türkiye’nin Eli Güçlendi”
Doğu Guta ve diğer bölgelerdeki yıkımlarla karşılaştırıldığında kimin ne olduğu anlaşılıyor zaten. Bu anlamda Türkiye’nin eli hem Rusya, hem İran, hem de AB ve ABD’ye karşı güçlendi. Türkiye’yi daha çok hesaba katacaklar. AB liderler zirvesi 22-23 Mart’ta yapılacak. Orada yine Türkiye’yi hedef alacaklar, Menbiç’e yönelik operasyonu frenlemek için... Buradan sonuç alacaklarına ihtimal vermiyorum. Çünkü Astana ve Cenevre süreçlerinde Türkiye’nin eli daha da güçlü olacaktır. Suriye’de en fazla güven veren aktör Türkiye olmuştur.

Baran Dergisi 584. Sayı