Geçtiğimiz günlerde İsrail Gazze’ye saldırılar düzenledi ve Hamas’ın da İsrail’e karşı bir saldırısı oldu. Bu saldırıların fitilini ilk kim ateşledi?
Cuma günü Gazze’de sivil ilan olan büyük dönüş yürüyüşleri sırasında İsrail Gazzelilere ateş açarak 4 Filistinli’yi şehid etti ve fitili İsrail ateşlemiş oldu. Hamas’tan da misilleme gelince İsrail, Gazze’yi bombardımana tuttu ve 40 saat süren bir çatışma yaşandı.

İsrail’e Hamas tarafından 690 tane roket atıldığı ve demir kubbenin yalnızca bunların 240 tanesini tutabildiği söyleniyor. Hamas’ın kullandığı roketler nasıl roketler?
Hamas’ın füzeleri yerel yapım ve biraz ilkel füzeler tabii. Hamas ve diğer direniş örgütlerinin yetkilileri bu kubbeye çok sayıda roket atıldığını söylediler. Bu kubbe aynı anda ancak belli bir sayıya kadar roketi imha edebilir. Çok fazla sayıda roket atılınca bu işlevsellik ciddi bir şekilde zayıflamış.
Kubbe şundan ibaret, yerde konumlanmış bir tür hava savunma füzeleri bunlar. Bu füzeler gelen roketleri tespit edip havada imha ediyordu; ama bu kubbenin sistemi belirli bir sayıdaki füzeyi saf dışı bırakabiliyor. Direniş hareketleri çok sayıda roket atarak kubbenin işlevselliğini saf dışı bıraktı.

Hamas’ın saldırılarına karşı İsrail halkının tepkisi nasıl oldu, İsrail halkı hükümetleri için ne düşünüyor?
Tabii ki bu tür saldırılara ve bu tür savaşlara alışık değiller, hemen kendi yönetimlerini, kendi rejimlerini sorumlu tuttular. Hükümet böyle bir saldırının seçimden sonra yapılmasının çok fazla etkisi olmayacağını düşünüyordu; fakat halkın büyük tepkisiyle karşılaştı.

Hamas tepki eylemlerine devam edecek mi?
Hamas’ın tepkisi, Hamas’ın misillemesi bu yapılan saldırıya karşılıktır. Hamas sadece daha önce yapılmış anlaşmaların, görüşmelerin sonucuna İsrail’in sadık kalmasını istiyor. Sadık kalmamasından dolayı doğan bir sıkıntı bu. Hem Gazze’ye saldırdıkları hem de daha önceki anlaşmalar gereği Gazze’ye uygulanan ambargoyu kaldırmadılar ve açılması gereken bazı kapıları kapadılar. Maalesef sadık kalmayınca da bu çatışma oldu.

Hamas’ın veya İsrail’in saldırılarına karşı verdiği bu tepkilerin artarak devam etmesi durumunda, İsrail halkı ile İsrail hükümetinin karşı karşıya gelmesi söz konusu olabilir mi?
Bu tür saldırıların iyi hesaplanması gerekiyor. Belli bir noktada oradaki toplumun da rejime karşı ayaklanmaktansa artık savaşa girme talepleri de olabilir. Bu çatışmanın artık devam etme ihtimali kalmadı zaten; en azından bu dengede. İsrail ateşkesi kabul etti geçtiğimiz günlerde.

Hamas’ın vermiş olduğu tepki ve İsrail’de açmış olduğu tahribattan dolayı, İsrail’in gözü korktu mu? İsrail halkı yönetimlerini diz çökmüş olarak görüyor mu?
Açılan ateşin yoğunluğu, yapılan vuruşların gücü tabii ki hem İsrail rejimini hem de İsrail halkını korkutmuştur. Yoksa ateşkesi neden kabul etsin.

O halde İsrail’in ateşkesi kabul etmesini diz çöktüğü olarak anlayabilir miyiz?
Tabii. Artık İsrail yönetimi, direnişe karşı koyamayacaklarının ve saldırılara devam ederlerse bunun karşılığında çok yüksek ve ağır kayıplar vereceğinin farkında. Bunu göze alamayacaklarını düşünüyorum.

Ateşkes vesilesiyle en azından bir süre Gazzeliler yaralarını sarma fırsatı bulacak mı?
Bir haftalık deneme süreci var. Bu süre içerisinde İsrail buna uyar; uymazsa direniş hareketleri yeniden çatışmaya girer.

Hamas’a veya Filistin halkına dışarıdan silah, mühimmat, yardım eden destek veren bir devlet yok mu?
Resmî olarak herhangi bir devlet destek sağlamıyor; ama gayri resmi olarak destek verenler vardır tabii. Yoksa bu direniş tek başına ayakta duramaz.    

Teşekkür ederiz.
Rica ederim…      

Baran Dergisi 643. Sayı