Trump ne yapmak istiyor?
Bu adamın siyasetten, uluslararası alandan, askeri yapıdan anladığı yok. Bu adamın anladığı, ekonomi; yani tipik bir işadamı bu. Bir iş, ulusal güvenliği ilgilendirse bile o iş kârlı bir iş değilse vazgeçiyor. Mesela bu adam Kıbrıs’ı bırakabilir. Lüzumsuz masraf oluyor diye... “Bu Kıbrıs ayağı nedir, bizim zaten büyük donanmamız var, hadi bana eyvallah. Paraları kim öderse ödesin” diyebilir. Açık konuşuyor zaten, diyor ki, “Araplar uğraşsın.” Halbuki kendileri sebep oldu tüm bu olaylara. Bir de Trump’ın danışmanlarına bakıyorum. Bunlar arasında en nüfuzlusu Çin hakkında ticaret ve ekonomi danıştığı Peter Navarro diye biri var. Harvard ekonomistlerinden. Onun söylediklerinin aynını söylüyor.

Türkiye’yi karşısına alabilir mi?
Ne ABD, ne Rusya Türkiye’yi kaybetmek istemiyor. Türkiye’nin buradaki başarısı iki tarafın Türkiye’ye taviz verip yanına çekme politikasıydı. Biri hava sahasını açıyor. Öbürü, YPG-PKK’ya yüklendiğimiz halde sesini çıkarmıyor. Çünkü Türkiye’yi kaybederlerse Orta Asya, Kafkaslar, Balkanlar, Doğu Akdeniz, Karadeniz’i kaybedeceklerini düşünüyorlar. Bu nedenle Rusya’yı da sıkıştırmak istiyor. Çünkü bir rakip olması lazım. Öbür türlü silah sanayileri çöker. Mesela, ABD nükleer denizaltı yapıyor. DAEŞ tehdidinden ötürü olamaz herhalde. DAEŞ’in denize çıkışı yok. Karada da ABD’nin verdiği silahlarla çatışıyorlar. Vermezse biter. F-35 savaş uçaklarının tanesi 100 milyon dolar. Neden satıyor? F-16 yetmiyor mu? “Efendim Rusya da bilmem ne yaptı” filan... Şimdi Rusya elini uzatsa reddederler. Çünkü silah üretimi ve satışından milyar dolarlar kazanıyorlar.

Bahaneleri kalmayacak...
Tabiî, düşman lazım. Çin lazım mesela. Çin, kendi denizinde adalara doğru genişliyormuş; sana ne!? Sen de Kaliforniya’da genişliyorsun? Hem dünyada masraf yapmayacağım diyorlar, hem de aksini yapıyor. Trump ilk defa Pentagon’un Türkiye ile alakalı güvenlik sistematiğini geri plâna attı. “Madem sen DAİŞ, YPG-PKK ile savaşacaksın, ben de çekiliyorum; hadi buyur” dedi. Bizi Rusya, İran ve Suriye rejimiyle karşı karşıya bıraktılar aslında. Türkiye’de de Menbiç’e ha girdi ha girecek beklentisi gündem. Demek ki, Menbiç civarlarında kaldık. Hani nerede büyük operasyon?

Trump Irak ve Almanya’ya gidip doğrudan Amerikan ordusuyla buluştu. Bu girişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şimdi Afganistan’dan da çekilecek mi? Baktı ki, orduda bir moral bozukluğu var. Şirin görünmek için ordusunu ziyarete gitti. Biliyorsunuz onların “Christmas” dedikleri noel onlar için önemli. Almanya’yı zaten orada bulunan yedi askeri üsle denetliyorlar. Topraklarında bu kadar Amerikan üssü olan bir ülke zaten bağımsız değildir. Almanya bağımsızmış gibi davranıyor. Almanya ABD’ye yüz vermiyor ama onlar da Rusya bahanesiyle Almanya’dan savunma harcamalarını üstlenmesini istiyor. Almanya Rusya’dan doğalgaz, petrol alıyor. Türkiye’nin de Rusya içinde yatırımları var. Şimdi oraya gitsek bir fabrika açsak kimse sesini çıkarmaz. Neden düşman Rusya? Komünizm kalmadı. Hah, işte anlattığım sebeple... 

Bundan sonra ne beklenebilir?
Şimdi Trump tek başına fakat çok önemli bir hata yaptı. O yüzden bir şekilde düzeltmeye bakacaktır. O da Türkiye’yi zorlamasına yol açabilir. 

Nedir o hata? 
Musevi Lobisini karşısına aldı. ABD’nin Suriye’de bulunması Musevi lobisi yüzündendi; yani İsrail... İsrail basınına baktım bu kararından sonra, “bu adamdan bize yar olmaz. İşimize yaramaz” falan denmeye başlamış. Bu durumda 2022 seçimlerini almasına izin verilmez. 

İsrail sanıldığından daha yumuşak tepki verdi çekilme kararına?
Zaten gücü yerinde. Fazla bağırıp çağıramazlardı; bağırıp çağırırsa o zaman da Ortadoğu’daki bütün palavranın İsrail yüzünden olduğunu dünya görecek, anlayacak. Halbuki bize şimdiye kadar petrol gerekçesini yutturdular. Boru hattı geçiyor vs. Petrol o kadar bol ki, sonra hiçbir Arap ülkesi satmam demiyor? Parayı verdin mi herif açıyor vanayı. Ortadoğu’da bulunmalarının sebebi İsrail. O yüzden Amerika yirmi senedir burayı talan ediyor. Ne yirmi senesi 1948’den beri! 

Pentagon-Beyaz Saray arasındaki çekişme devam eder o halde?
Tabiî. Generallerin yarısı silah şirketlerine çalışıyor. Onların sahibi de İsrail lobisi. Emekli olunca oraya gidiyorlar, onlar adam yetiştiriyor falan... Bir karşılaştırma yapmak gerekirse ABD’deki “paralel devlet” buradaki FETÖ’den daha güçlü bir yapıya sahip.

ABD genelkurmayı çekilirken geride kalan silahların toplanmasından yana değil...
Önemli değil. Havadan ve karadan girer siler süpürürüz. Belki birkaç kayıp veririz o kadar. Konvansiyonel silahlarla bu orduya karşı koyamazlar.

Yeni Suriye anayasası üzerinden Rusya ve İran’la aramızda bir kriz olabilir mi?
Olmaz; Esed’le görüşülmesi noktasında anlaşmaya varılmış. İran da bir şekilde sisteme girdi. ABD’nin Suriye’de olması, Türkiye’nin isteklerine ulaşmasını kolaylaştırıyordu. Bakalım bundan sonra ne olacak? Olay yeni gelişmelere gebe. ABD ekonomik bakımdan Rusya’dan önce Çin’i kendine rakip olarak görüyor. 

Teşekkür ederiz açıklamalarınız için.
Ben teşekkür ederim.

Baran Dergisi 625. Sayı