15 Temmuz 2016 tarihinde, FETÖ’nün darbe girişiminde bulunduğunun anlaşılmasıyla birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha kameralar karşısına geçip “Milletimizi meydanlara davet ediyorum.” demeden önce, başta İbdacılar olmak üzere Müslümanlar harekete geçmiş, darbecilere geçit vermemek üzere sokaklara dökülmüştü.

15 Temmuz akşamı saat 20.00’de sokaklarda olanlardan biri de Özel Fatih Hastanesi ortağı ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Fırat.  

O gece İBB’nin etrafında FETÖ’cü askerlere karşı direnen birçok kişi yaralanmış ve yaralılardan bir kısmı İBB’ye en yakın hastanelerden biri olan Özel Fatih Hastanesi’ne getirilmişti. Mehmet Fırat hariç, hastanenin diğer ortakları olan Yönetim Kurulu Başkanı Emre Boztekin ve Başhekim Çetin Öngöre hasta kabulünü durdurmuş, yaralıları dışarı atmış ve hastanenin ışıklarını söndürmüştü. Bu hadise üzerine Mehmet Fırat, ortağı olan bu iki haini önce dövmüş ardından kolluk kuvvetlerine teslim etmişti.

Bu iki hainin hastaneyi kapatması neticesinde de yine şikayetler artınca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu soruşturma başlatmış ve tahkikat kapsamında mağdurlar dinlenmiş, Yönetim Kurulu Başkanı Emre Boztekin ve Başhekim Çetin Öngöre’nin hastaneyi kapattığı netleşmiş, Başhekim Öngöre’nin odasında PVC kaplanmış FETÖ simgesi 1 dolar ve Fetullah Gülen’e ait kitaplar ele geçirilmişti.


FETÖ'cü Çetin Öngöre

Yoğun yaralı akınına rağmen hastaneye gelmedikleri gibi doktor takviyesi de yapmayan iki yönetici, Hâkim Mustafa Çakar tarafından FETÖ örgütüne yardım suçlaması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Hainlerden biri 2,5 yıl diğeri ise 5 yıl ceza almıştı.

Hastane kapatıldığı için 17 vatandaş şehit oldu

Özel Fatih Hastanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yakın bir noktada bulunuyor. Darbeci askerlerin İBB binasını teslim almaya geldikleri sırada direniş gösteren vatandaşlara kurşun yağdırılması üzerine 17 Müslüman şehit olmuş onlarca kişi de yaralanmıştı. Olay yerinde Prof. Dr. İlhan Varank da vefat etmişti.

“Savaşta hastaneyi kapatamazsınız”

Baran Haber’e konuşan Özel Fatih Hastanesi ortağı ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Fırat, 15 Temmuz gecesi sokaktayken, diğer ortakların hastaneyi kapattığını anlattı.

Olayı öğrenir öğrenmez müdahalede bulunduğunu dile getiren Mehmet Fırat, “Yönetimi acil toplantıya çağırdım, hastanenin neden kapatıldığını, neden kendisine haber verilmediğini, savaş ortamında bir hastanenin kapatılamayacağını, burasının bir bakkal dükkânı olmadığını bir hastane olduğunu, bu kararın darbe yanlısı bir karar olduğunu, darbeye destek olduğunu söyledim. Hatta bu hainlere ‘korktunuz da mı hastaneyi kapattınız’ diye sorduğumda ‘hayır korkmadık’ cevabını alınca daha fazla dayanamayıp bunları dövdüm.”


Özel Fatih Hastanesi ortağı ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Fırat

Hainleri dövdükten sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcısının yardımcısı Hasan Yılmaz’a giden Fırat, “Hasan Yılmaz’a hadiseyi aktarınca bana ‘sana dosya takip yetkisi vereyim, o yetki ile birlikte Fatih Emniyet Müdürlüğüne gidip hainleri teslim et’ dedi. Cumhuriyet tarihinde sivil bir şahsa dosya takip yetkisi verilmesine dair herhangi bir görev yok. Kısacası, İstanbul Ağır Ceza’da bunlarla ilgili soruşturma açıldı ve soruşturmada tutuklandılar ve tutuklanma neticesinde 6 ay hapis yattılar. 6 ay sonra çıktılar. Bunların davaları 2 sene sürdükten sonra biri 2,5 sene, diğeri ise 5 sene ceza aldı.” dedi.

"1,5 yıl ile 5 yıl arasında cezalandırılmam isteniyor"

Darptan dolayı da hainlerin dava açtıklarını dile getiren Fırat, “Darptan sonra rapor almışlardı. Açılan dava bir buçuk sene önce başladı. 1,5 ile 5 yıl arasında cezalandırılmam isteniyor. Mahkemede hâkim bana ‘sen mi kurtaracaksın lan ülkeyi’ diyerek terbiyesizce bir cümle kurdu. Ben de ‘benimle lanlu lunlu konuşamazsın, sen kimsin. Biz kurtardık tabii ki, biz sokakta olmasaydık siz orada oturabilecek miydiniz’ dedim. Kısacası bize de cezayı verdiler. FETÖ dosyalarına baktığımda FETÖ’cülere dayak atanlara da benzer darp davalarının açıldığını ve kazanıldığını gördüm. Erdoğan, darbe gecesi sokağa çıkanların yargılanmayacağına dair koruma kanunu da çıkarmış olduğu halde yargılamalar yapıldı ve aleyhte kararlar çıktı.” dedi.

Davanın karar duruşması 14 Haziran'da görülecek. Mehmet Fırat 1,5-5 yıl hapis istemiyle yargılanacak.

Haber: M. Taha İnci