Etiyopya bugün olağanüstü hal ilan etti ve iki önemli kasabanın ele geçirilmesinin ardından kuzeydeki Tigray bölgesinden gelen isyancı güçler güneye doğru ilerlerken, vatandaşlarını silahlarını toplamaya ve başkenti savunmaya hazırlamaya çağırdı.

New York Times’in haberine göre; Geçen yıl hükümetle savaşan Tigrayanlar, başkent Addis Ababa'ya doğru ilerlerken başka bir isyancı grupla güçlerini birleştirdi. Çatışmayı izleyen yabancı yetkililer, Etiyopya ordusunun bazı birimlerinin çöktüğüne veya geri çekildiğine dair işaretler olduğunu söyledi.

Olağanüstü hal, Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesi olan Etiyopya'yı parçalamakla tehdit eden bir savaşın hızla değişen dalgasını yansıtıyordu.

Etiyopya ordusu Haziran ayında Tigray'dan çekilmek zorunda kaldığında büyük bir yenilgi aldı. Şimdi, Tigrayan isyancıları son günlerde başkentin 160 mil kuzeydoğusundaki Dessie ve Kombolcha kasabalarını aldıktan sonra, savaş hızla Bay Abiy'e doğru ilerliyor.

Salı günü ilan edilen olağanüstü hal kapsamında, Bay Abiy'in eleştirmenleri tutuklama ve gözaltına alma, sokağa çıkma yasağı koyma ve haber medyasını kısıtlama konusunda geniş yetkileri var. Tedbirleri televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında açıklayan Etiyopya adalet bakanı Gedion Timothewos, 18 yaşından büyük herhangi bir vatandaşın savaşa çağrılabileceğini söyledi.

"Silahları olanlar onları hükümete teslim etmek zorunda kalacaklar" dedi. Hükümet, olağanüstü halin altı ay süreceğini söyledi.