Moritanya'da ilim adamları öncülüğünde cumhurbaşkanlığı sarayının önünde "Şeriat istiyoruz" mitingi düzenlendi. Mitingde Moritanyalı ünlü ilim adamı Muhammed Dedu Şankıti de konuşma yaptı.

Afrika ülkesi Moritanya'da ilim adamları öncülüğünde halk, cumhurbaşkanının sarayı önünde "Allah'ın indirdikleriyle hükmedilmesini, Şeriat'ın tatbik edilmesini istiyoruz" mitingi yaptı. Mitinge geçiş çaplı katılım olması ise dikkat çekti.

Halkı İslami yaşam şekline olan bağlılığıyla tanınan Moritanya'nın anayasasında devletin dini İslam olarak belirtilmekte beraber, İslami olan ve olmayan kanunların birlikte yer aldığı karma bir hukuk sistemi uygulanıyor.

Aile ve özel hayata dair meselelerde İslami kanunlar ağır basarken ceza hukuku, sosyal ve ekonomik hayat, dış ilişkilere dair kanunlarda ise İslami olmayan kanunlar ağırlıkta bulunuyor.

Muhammed Hasan Dedu eş-Şankıti mitingdeki konuşmasında, okuduğu ayet ve hadislerle "İnsanın Allah tarafından yeryüzünde başıboş bırakılmadığına, insanlığa rahmet olarak İslam şeriatının gönderildiğine" değindi.

Eş-Şankıti her işin İslam şeriatına göre düzenlenmesinin zorunluluğunu anlattı ve diğer konuşmacılar gibi Moritanya'daki tüm kanun ve uygulamaların "İslamileştirilmesi" çağrısında bulundu.

Muhammed Hasan Dedu eş-Şankıti'nin son haftalarda cuma hutbelerinde de İslam Ahkamı'nın uygulanması ve yönetim sisteminin tamamen İslamileştirilmesi çağrıları dikkat çekiyor.

Eylemin Moritanya'da son zamanlarda gerçekleşen bazı cinayet ve tecavüz suçlarının ardından gerçekleştirilmesi dikkat çekti.

Suç oranları çok düşük olan, cinayet ve tecavüz gibi suçlara rastlanmayan Moritanya'da son zamanlarda peş peşe gerçekleşen cinayet ve tecavüzler Moritanya halkının büyük tepkisine neden oluyor.

Yayının başında İstanbul'da yaşadığına, İstanbul'da şer'i ilimler alanında akademik dersler verdiğine ve yayına İstanbul'dan katıldığına dair bilgi verilen Ahmed el-Haseni eş-Şankıti, "İslam şeriatının uygulanmasının Allah'ın emri, doğruluğunun ise teslim olunması gereken imani bir mesele" olduğunu belirtti.

"İslam kanunları sorunların çözümünde tek yol"

Ahmed el-Haseni eş-Şankıti "İslam kanunlarının uygulanmasının yeryüzündekilere rahmet ve sorunların çözümünün tek yolu olduğunu" da ekledi.

Moritanya halkının İslam kanunlarının hakim kılınmasını ve uygulanmasını talep etmesinin Müslümanlıklarının bir gereği olduğunu bildiren Ahmed el-Haseni eş-Şankıti, bu talebin mevcut açıklıkta Moritanya'da daha önce hiç olmadığı kadar halkın tamamında yayıldığını ve ilk kez bu kadar yüksek sesle dile getirildiğini belirtti.

Mepa News