Mısır'da son dönemde yoksullukla ilgili sorun ve şikayetlerde artış görülüyor. Sisi rejiminin önceki yıllarda ekmeğe zam yapılmayacağına dair verdiği sözlere rağmen ekmeğe yaptığı büyük zam bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

2020'de ekmeğin gramajının düşürülmesiyle gerçekleştirilen örtülü zammın üstüne bu sene ekmeğin fiyatının iki katına çıkarılması ve önümüzdeki dönem ekmeğe yeni zamların da gelebileceğinin ima edilmesinin Mısır halkını kızdırdığı belirtiliyor.

1977'de Mısır'daki bir ekmek zammına protestoların 70 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir isyana dönüşmesi hafızalarda korunuyor. Bu sebeple Sisi rejiminin ekmeğe ve diğer ürünlere yapılan zamlara eleştirilerin önünün alınması için emrindeki din adamlarını seferber ettiği gözlemleniyor. Örneğin Sisi rejimine desteğiyle bilinen Ahmed Kerime ekmek zammını eleştirmeyi 'günah' ilan etmişti.

Yıldan yıla yoksullaşma oranının artmasına Mısır halkının temel tüketim maddesi olan ekmeğe zamlar da eklendiğinde Mısır'da bir sosyal patlama riskinin git gide arttığı belirtiliyor. Sisi rejimi şu an bu patlamaya karşı iki kurumunu seferber ediyor, güvenlik birimleri ve devlete bağlı din adamları.

Asker, polis ve istihbarat her türlü muhalefetin çıkışı ihtimaline karşı korku pompalarken camilerde ve televizyon kanallarında devlete bağlı din adamları sık sık yöneticilere itaati, sabrı, Sisi'nin "erdemlerini" işliyorlar. Mısır'da Hüsnü Mübarek dönemine göre kıyasla dahi dini baskıların arttığı belirtiliyor. Sisi döneminde, Mübarek dönemine göre dini kurumların, camilerin özerkliği azaltılırken merkezi hutbe, kadrolu olmayan din adamlarını camilerde konuşturmama, Sisi lehine siyasi konuşmalara zorlama gibi uygulamalarla dini hayat üzerinde de rejim tekeli oluşturuldu.

Kaynak: Mepa News