Müslüman Kardeşler’in Rehberlik Meclisi Başkanlığı’nı vekaleten üstlenen İbrahim Münir, Reuters’a konuştu.

Reuters'ın haberine göre, Mısır’da 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler’in uzun süredir şiddeti reddettiğini vurgulayan Münir, “Biz şiddeti tamamen reddediyoruz. Şiddetin Müslüman Kardeşler’in ideolojisinin dışında olduğunu düşünüyoruz. Sadece şiddet ve silah kullanımını değil, Mısır’da iktidar için herhangi bir mücadeleyi reddediyoruz” dedi.

'İKTİDAR MÜCADELESİ YÜRÜTMEYİ REDDEDİYORUZ'

Ülkede yasaklı olduğu için doğrudan seçimlere katılamayan Müslüman Kardeşler, daha önceki parlamento seçimlerinde bağımsız adaylarla mücadele etmişti. “Siyasi partiler arasındaki seçimler devlet tarafından organize edilse bile iktidar mücadelesi yürütmeyi reddediyoruz. Bunu tamamen reddediyoruz” diyen Münir, Mısır’da bir daha sandığa gitmeyeceklerinin altını çizdi.

Mısır’da 1950’lerde ve 1960’larda iki kez hapse atılan ve son 40 yılını İngiltere’de sürgünde geçiren 85 yaşındaki Münir, Müslüman Kardeşler’in daha önce de zor zamanlar atlattığını fakat şimdilerde kuruluşundan bu yana en zorlu dönemini yaşadığını söyledi: “Kesinlikle bu sefer daha önceki zamanlardan ve sınavlardan daha zorlu geçiyor.”

Münir, Müslüman Kardeşler’in bu krize nasıl yanıt vereceği konusunda iç bölünmeler yaşadığını ve grup içindeki durumun istikrara kavuşması halinde yeni bir liderin seçileceğini de duyurdu. Münir, iki yıl önce Müslüman Kardeşler’in lider vekilliği görevini üstlenmişti.

Kahire’nin 2020 yılında “terör örgütleri” listesine eklediği Müslüman Kardeşler’in binlerce destekçisinin Mısır’da hapiste tutulduğu ve sayılarının beş ila altı bin arasında değiştiği haberleri hakkında da konuşan Münir, kaç kişinin hapiste tutulduğunu bilmediğini fakat birçok kişinin mal varlıklarına el konulduğunu söyledi.

Mısır’daki yetkililer Müslüman Kardeşler’e karşı alınan güvenlik önemlerinin ülkedeki istikrarın sağlanması için gerekli olduğunu savunuyor.